Cât timp ai anticorpi după vaccinul anti-COVID. Ce știm până acum

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât timp ai anticorpi după vaccinul anti-COVID. Ce știm până acum
Anticorpii ne apără de virusul SARS-CoV-2 / FOTO: Shutterstock

Vaccinul este poarta noastră de ieșire din pandemia COVID-19. El ne protejează de infecția severă cu SARS-CoV-2 și ne permite, la un moment dat, să revenim planurile pe care coronavirusul ne-a oprit să le punem în aplicare.

Odată vaccinați, printre primele întrebări pe care le avem este cât timp ne oferă protecție vaccinul. Momentan nu există un răspuns clar în acest sens, însă câteva studii au scos la iveală date importante despre durata imunizării după vaccinul anti-COVID.

Anticorpii sunt de două feluri: naturali – apar după recuperarea de COVID-19 și artificiali – apar în urma vaccinului.

Cum funcționează imunitatea naturală

Imunitatea este atunci când celulele imune și proteinele care circulă în organism pot recunoaște și omorî dăunătorul când se întâlnesc cu el, protejând împotriva bolii și reducând formele severe ale acesteia.

Componentele protecției oferite de imunitate sunt:

  • anticorpi – care sunt proteine ce circulă în sânge și recunosc substanța străină dăunătoare – precum virusurile – și le neutralizează
  • celulele T ajutătoare – care ajută la recunoașterea patogenilor
  • celule T ucigătoare – care omoară patogenii
  • celule B – care fac noi anticorpi atunci când organismul are nevoie de ei

Pacienții care s-a recuperat după COVID-19 au avut toate cele patru componente.

Cu toate acestea, este nevoie de studii suplimentare pentru a ști cât durează anticorpii în cazul imunității naturale.

Din datele analizate până acum de oamenii de știință, anticorpii naturali ar putea dura până la 8 luni, potrivit Science, însă aceștia sunt diferiți de la o persoană la alta. În alte cazuri, imunitatea naturală a durat doar 3 luni.

De asemenea, există persoane care nu au dezvoltat deloc anticorpi după infectare.

Cum funcționează anticorpii care apar după vaccinul anti-COVID

Momentan, există patru vaccinuri anti-COVID aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului: Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca și Johnson & Johnson, însă doar primele trei sunt distribuite în mare parte a continentului, inclusiv în țara noastră, urmând ca, pe viitor, cel mai probabil, să avem acces și la cel produs de Johnson & Johnson.

Toate ajută organismul să dezvolte anticorpi la COVID-19, fără să fie nevoie să mai faci boala.

Odată vaccinată, o persoană va avea în organism un „stoc” de celule T și celule B care vor ști cum să lupte cu virusul pe viitor, la fel cum se întâmplă și în cazul imunității naturale.

Cu toate acestea, pentru ca anticorpii să se formeze durează câteva săptămâni de la vaccin, iar imunitatea optimă este obținută la câteva zile după rapel.

Ce știm până acum despre durata imunității după vaccinul anti-COVID

Cercetătorii nu știu încă cât durează imunitatea obținută în urma vaccinului și dacă va fi nevoie de noi vaccinuri pentru a ne proteja de noi tulpini ale coronavirusului ce vor apărea.  Mai multe studii sunt efectuate acum în acest sens.

Jere McBride, de la Universitatea Medicală din Texas crede că vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea oferi o imunitate între doi și trei ani. În realitate, însă, durata ar „putea fi mai lungă sau mai scurtă”, deoarece noi tulpini apar, ceea ce poate scădea din eficiența vaccinurilor existente în acest moment, scrie Very Well Health.

Chunhuei Chi, director al Centrului pentru Sănătatea Globală, din Oregon, a spus că „este foarte posibil să fie nevoie să facem vaccinul anti-COVID anual, întrucât imunitatea este una limitată”.

Din acest punct de vedere, vaccinurile anti-COVID nu sunt diferite de restul, Chi amintind că vaccinurile, în general pot oferi protecție de la câteva luni până la decenii. Vaccinul împotriva gripei oferă imunitate timp de câteva luni, iar vaccinul împotriva pojarului oferă imunitate pe viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân