Vaccinarea anti-COVID. Cât durează până dezvolți anticorpi după vaccin

  • Publicat:
  • Actualizat:
Vaccinarea anti-COVID. Cât durează până dezvolți anticorpi după vaccin
Anticorpii atacă coronavirusul SARS-CoV-2 / Foto: Shutterstock

Există patru vaccinuri anti-COVID aprobate la momentul actual de Agenția Europeană a Medicamentului. În România – și în mare parte din Europa – sunt disponibile momentan trei vaccinuri: Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Cel de-al patrulea aprobat este de la Johnson & Johnson.

Două dintre aceste vaccinuri – Pfizer și Moderna – folosesc tehnica de ARN mesager care ajută sistemul imunitar să genereze imunitate la SARS-CoV-2, virusul ce cauzează COVID-19.

Tehnica această modernă de ARN mesager presupune injectarea a șiruri de instrucțiuni genetice (numite ARN mesager), adică molecula care spune celulelor noastre ce trebuie să facă. Se va produce astfel un antigen specific coronavirusului  (imaginea celebră cu coronavirus). Odată detectat de organism, corpul nostru va începe să producă anticorpi, care vor rămâne în gardă o perioadă lungă de timp. Momentan nu este clar cât vor dura anticorpii, însă se preconizează că cel puțin 10 luni de zile.

În cazul vaccinului AstraZeneca, tehnica folosită este deja „clasică”, ea fiind folosită în vaccinurile tradiționale. Ea presupune că virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Ulterior, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

Toate cele trei vaccinuri anti-COVID necesită două doze. Imunitatea optimă se dezvoltă la câteva zile după administrarea celei de-a doua doze. Cu toate acestea, organismul începe să producă anticorpi mai devreme.

Când se formează anticorpii după vaccinul anti-COVID

Imunitatea oferită de vaccinuri nu se formează imediat după administrarea serului.

PFIZER. Imunitatea optimă se formează la 7 zile după administrarea rapelului, în cazul vaccinului anti-COVID produs de Pfizer, potrivit studiilor New England Journal of Medicine. El își atinge atunci potențial de 95% eficientă.

MODERNA. În cazul vaccinului de la Moderna, eficiența optimă de protecție se dezvoltă la două săptămâni de la rapel, potrivit studiilor. Acesta are o eficiență de 94.1%.

ASTRAZENECA. În cazul vaccinului AstraZeneca, eficacitatea optimă este atinsă la 15 zile de ala administrarea celei de-a doua doze. Serul are atunci o eficiență de 59,5%.

Avem imunitate după prima doză de vaccin anti-COVID?

Anticorpii se pot crea, într-adevăr, la câteva zile de la administrarea primei doze de vaccin.

PFIZER. Potrivit unui studiu britanic, la 15 zile după prima doză Pfizer, eficiența acestuia ar putea ajunge aproape de 89-91%.

MODERNA. În cazul Moderna, s-a descoperit că la 14 zile de la prima doză, eficiența acestuia este de 50.8%, iar după această perioadă ajunge la 92.1%.

ASTRAZENECA. În cazul AstaZeneca, situația este asemănătoare, întrucât anticorpii încep să se formeze la 14 zile de la primirea primei doze de vaccin anti-COVID.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân