Femeile sunt superioare bărbaților din punct de vedere genetic. Iată explicația științifică!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Femeile sunt superioare bărbaților din punct de vedere genetic. Iată explicația științifică!

Femeile sunt superioare bărbaților din punct de vedere genetic, susține medicul și cercetătorul științific Sharon Moalem.

Numite uneori cu gratitudine „sexul frumos”, femeile sunt cel mai adesea considerate „sexul slab” prin comparație cu bărbații. Această mentalitate a persistat secole la rând, dacă nu a existat dintotdeauna.

Medicul și cercetătorul științific Sharon Moalem ne demonstrează contrariul în cartea Jumătatea mai bună. Despre superioritatea genetică a femeilor, pe baza cercetărilor în domeniul medicinei, geneticii și biologiei. Totodată, oferă exemple cu situații din propria viață sau cele ale pacienților săi.

În introducerea cărții sale, Sharon Moalem explică motivul care a stat la baza cercetării atât de laborioase:

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Femeile au sisteme imunitare mai puternice. Femeile riscă mult mai puțin să sufere tulburări de creștere sau dezvoltare. Ele sunt capabile să perceapă semnificativ mai multe culori decât bărbații și, per total, se luptă mai bine cu cancerul. Femeile sunt pur și simplu mai puternice decât bărbații în orice stadiu al vieții. Dar de ce?

Cromozomul X de rezervă, motivul pentru care femeile sunt superioare bărbaților

În calitate de cercetător genetician, Sharon Moalem a găsit răspunsul în cel de-al doilea cromozom X, care pune la dispoziția femeilor o gamă mult mai largă de opțiuni.

Spre deosebire de bărbați, femeile pornesc din start cu un avantaj genetic care dezvăluie secretul longevității lor, al răspunsului imun puternic și al faptului că văd lumea în mult mai multe culori decât bărbații.

În fiecare capitol al cărții, cercetătorul canadian oferă un răspuns pertinent la mai multe tipuri de întrebări: de ce femeile sunt mai greu de distrus, de ce se bucură de superimunitate, vitalitate și rezistență mai mare decât a bărbaților, de ce sănătatea femeilor nu este la fel cu cea a bărbaților, dar și care este costul pe care îl plătesc uneori pentru darurile pe care le-au primit.

Celulele persoanelor cu structură genetică feminină au doi cromozomi X, pe când structura genetică masculină este XY. Cromozomul X este moștenit de la mamă, iar cel Y de la tată.

Posibilitatea de a folosi doi cromozomi X le oferă femeilor o mai mare diversitate genetică. Acesta este motivul pentru care femeile ies mereu învingătoare, e de părere Sharon Moalem.

Mai clar, pentru că au un cromozom X de rezervă, femeile au avantajul de a putea accesa întreaga istorie genetică a omenirii și astfel găsesc soluții de supraviețuire mult mai eficiente decât o poate face organismul unui bărbat, în situații similare.

Superioritatea genetică a femeilor vizează protejarea întregii specii

Într-un stil persuasiv, captivant și pe înțelesul celor mai puțin familiarizați cu genetica, cercetătorul canadian aduce în atenția cititorului principalele provocări care pot apărea de-a lungul vieții și, prin exemple concrete și date științifice demonstrează că, până la urmă, femeile sunt „sexul puternic”.

Aceasta pentru că în materie de vitalitate, reziliență, longevitate și intelect, femeile sunt superioare bărbaților din punct de vedere genetic.

Nonconformistă, documentată și scrisă într-un stil de popularizare științifică, Jumătatea mai bună este o carte care atrage atenția asupra unor practici în medicină: cercetările și testarea medicamentelor, spre exemplu, se realizează, în mare parte, pe subiecți de sex masculin.

Nu este de mirare, spune cercetătorul canadian, că femeile prezintă reacții adverse într-o măsură mult mai mare decât bărbații. Pur și simplu, organismul lor reacționează diferit.

Concluzia lui Sharon Moalem este că, de fapt, superioritatea genetică a femeilor vizează protejarea vieții, supraviețuirea urmașilor și, până la urmă, a întregii specii.

Tradusă în peste 21 de țări, Jumătatea mai bună – volum dedicat de autor soției sale – este o carte care propune cititorilor o teorie fascinantă și revoluționară, dar în același timp atrage atenția și asupra unor prejudecăți existente în lumea medicală.

„(…) Să nu mai concepem  studii care privesc femeile exclusiv prin prisma biologiei masculine”, îndeamnă autorul.

Iar o schimbare de atitudine în lumea medicală ar fi în beneficiul tuturor:

Femeile sunt cele care au evoluat pentru a fi jumătatea mai puternică din punct de vedere genetic. Cu cât acceptăm mai repede acest fapt și cu cât ne ajustăm mai repede modul în care facem cercetare și practicăm medicina, cu atât ne va fi mai bine tuturor, mai spune Sharon Moalem.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”