7 acțiuni concrete pentru salvarea mediului

Salvarea mediului trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea. Iată cum te poți implica pentru a salva planeta!
03.03.2021 | Paula Rotaru
7 acțiuni concrete pentru salvarea mediului

Modul în care va arăta planeta în viitorul nu foarte îndepărtat este un lucru care îi privește pe responsabilii de politici publice, dar în egală măsură pe fiecare locuitor al Pământului.

Christiana Figueres și Tom Rivett-Carnac prezintă în cartea lor, „Noi alegem viitorul”, o listă de acțiuni concrete, pe care fiecare dintre noi le poate realiza.

Planificate pe zile, săptămâni sau structurate ca proiecte de lungă durată, aceste acțiuni pot fi un ghid util pentru toți cei care vor să ajute la salvarea mediului și să se implice în efortul de regenerare a planetei.

Ce poți să faci ACUM pentru salvarea mediului

Iată 7 dintre acțiunile concrete pentru salvarea mediului sugerate de autori în capitolul „Ce poți să faci acum”:

  • Ia decizia să te implici în această luptă, care va fi prioritatea politică în următorii 10 ani.
  • Alege o zi pe săptămână în care să nu mănânci carne.
  • Redu consumul de energie electrică, folosește bicicleta în loc de mașină, plantează copaci.
  • Ține-ți sub control pornirile consumeriste. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie.
  • Ajută-i și pe alții să conștientizeze pericolul în care se află planeta și să-și formeze deprinderea de a o proteja. Popularizează-ți cauza pentru salvarea mediului pe rețelele sociale.
  • Finanțează plantarea de copaci. Lumea are nevoie de cât mai mulți.
  • Susține inițiativele publice care luptă pentru protecția mediului.

Miza salvării mediului: supraviețuirea speciei

„Noi alegem viitorul” nu este o carte pesimistă. Autorii chiar accentuează faptul că optimismul și acțiunea consecventă sunt singurele care pot înclina balanța în favoarea unui viitor mai bun pentru întreaga specie umană.

De la oameni simpli, la actori politici și vedete de cinema, precum Leonardo DiCaprio și până la istorici de talia lui Yuval Noah Harari, cartea scrisă de Christiana Figueres și Tom Rivett-Carnac a fost interpretată ca o chemare la cea mai mare bătălie a timpurilor moderne, care are ca miză însăși supraviețuirea speciei.

Autorii insistă asupra unei luări de poziție din partea fiecărui cititor al cărții și lansează o invitație:

Hai să începem de azi să spunem povestea despre cum nu ne-am dat înapoi din fața acestei provocări aparent insurmontabile, despre cum nu ne-am lăsat învinși de multiplele obstacole care ne-au ieșit în cale. Hai să spunem povestea despre cum am făcut alegerea de a ne retrage de pe buza prăpastiei, despre cum ne-am luat responsabilitatea în serios și am făcut tot ce era necesar ca să ieșim din această criză.