Ce este astenia de primăvară? Explică dr. Ruxandra Constantina

Nu neglijați semnele și simptomele asteniei de primăvară! De asemenea, este timpul să faceți și analize de sânge generale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce este astenia de primăvară? Explică dr. Ruxandra Constantina
Dr Ruxandra Constantina, foto arhivă

Primăvara este nu doar anotimpul renașterii naturii, anotimpul în care copacii înfloresc, anotimpul în care nu ne mai săturăm să stăm în razele călduțe ale soarelui. Primăvara este și anotimpul asteniei. Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist Medicină de Familie și apifitoterapie explică pe larg ce semne și simptome are astenia de primăvară.

 

CSÎD: Ce este astenia de primăvară?

Dr. Ruxandra Constantina: Astenia de primavară se manifestă ca o stare de oboseală fizică/psihică generalizată, de epuizare, de diminuare a statusului energetic.

CSÎD: Cei care suferă de astenie de primăvară au și modificări ale apetitului?

Dr. Ruxandra Constantina: Astenia de primăvară poate fi însoțită și de tulburări ale apetitului. De asemenea, sunt semnalate și dureri cap, dureri musculare.

Astenia de primăvara – semne și simptome

CSÎD: Ce simptome mai are astenia de primăvară?

Dr. Ruxandra Constantina: Scăderea rezistenței la efort, lipsa de energie, dureri cap, variații ale apetitului alimentar, somnolența diurnă și tulburări ale somnului, scăderea capacității de concentrare și memorare, tulburări de dispoziție, stări depresive, astenie sexuală.

Sexul determină riscul de astenie de primăvară?

CSÎD: Sunt femeile mai predispuse asteniei de primăvară?

Dr. Ruxandra Constantina: Da, femeile dezvoltă mai des simptome specifice asteniei de primavară, fenomen legat probabil de dezechilibre hormonale.

Dacă semnele asteniei nu trec, faceți analize de sânge

 CSÎD: Dacă semnele și simptomele asteniei nu trec, ce este de făcut?

Dr. Ruxandra Constantina: Deoarece ieșim de multe ori din iarnă cu carențe de vitamine/minerale, dacă aceasta stare de oboseală persistă mai mult de 3-4 săptămâni, este bine să efectuăm o serie de analize care să ne indice alte posibile cauze ale stării de astenie.

CSÎD: Ce analize și teste medicale sunt recomandate primăvara?

Dr. Ruxandra Constantina:  Recomand hemoleucograma, sideremie, dozare vitamine B si D, calciu și magneziu seric, analize pentru tiroidă, teste de inflamație.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân