Suplimentele care îți fac mai mult rău decât bine dacă nu le iei la recomandarea medicului

  • Publicat:
Suplimentele care îți fac mai mult rău decât bine dacă nu le iei la recomandarea medicului
Sursa foto: shutterstock

Obișnuiești să iei suplimente alimentare, îndeosebi vitamine, fără a consulta medicul? Oprește-te chiar acum. Deși media abundă de reclame, bine ar fi să ții cont de sfaturile medicului dacă alegi să le incluzi în dieta ta.

Suplimentele alimentare în privința cărora trebuie să ai grijă

Vitamina D

Vitamina D sprijină absorbția de calciu și este foarte importantă pentru sănătate, previne osteoporoza și protejează oasele. Cu toate acestea, dacă abuzezi de acest supliment, mai ales cât ești tânăra și nu ai ajuns la menopauză, ai putea risca apariția de pietre la rinichi deoarece absorbția de calciu este prea mare.

Citește și: Excesul de vitamina D este toxic. Medic: Nu există un tratament pentru scăderea valorilor

Calciul

Calciul este indicat pentru o inimă sănătoasă și pentru oase puternice, însă administrat în exces, acesta poate fi dăunător. Potrivit specialiștilor, mai mult de 2500 mg pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 20-50 de ani poate provoca probleme, deoarece excesul de calciu se poate depune pe artere.

Multivitaminele

Multivitaminele sunt și ele bune, însă nu înlocuiesc un stil de viață și un regim alimentar sănătos. Specialiștii le recomandă preponderent în sarcina, însă altminteri ar trebui administrare doar în cazul unui deficit și doar la recomandarea medicului.

Citește și: Multivitaminele: benefice pentru organism însă nu în exces

Omega 3

Grăsimile de tip Omega 3 sunt recomandate pentru sănătatea cardiacă, însă acestea nu sunt indicate dacă nu provin din alimentație. Doar în cazul unei deficiențe, poți consumă un gram de Omega 3 pe zi, în caz contrar, mănâncă pește (ton, somon, etc).

Suplimentele pe baza de soia

Laptele de soia sau tofu sunt puternic bogate în fibre, minerale și proteine. Consumate în mod regulat, acestea pot acoperi necesarul unei zile. Suplimentele pe baza de soia, potrivit specialiștilor, pot duce la o creșterea a riscului de apariție de cancer la sân din cauza conținutului ridicat de estrogen.

Citește și: Suplimente la menopauză – plante, vitamine, minerale și acizi grași care ameliorează simptomele menopauzei

Surse: EveryDay Health, Web MD, National Insitutes of Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân