Excesul de vitamina D este toxic. Medic: Nu există un tratament pentru scăderea valorilor

  • Publicat:
  • Actualizat:
Excesul de vitamina D este toxic. Medic: Nu există un tratament pentru scăderea valorilor
Vitamina D în exces este toxică pentru organism/ FOTO: Shutterstock

Rolul vitaminei D în organism este un subiect intens discutat în ultimii ani. Se știe că vitamina D este esențială în absorbția calciului și este deosebit de importantă pentru sănătatea oaselor. Dr. Claudia Homor, medic în cadrul Sanador, a pus în lumină și un aspect mai puțin cunoscut legat de consumul de vitamina D: excesul.

Vitamina D e un hormon care acționează la distanță în alte țesuturi. Este esențială pentru absorbția calciului și este importantă pentru sănătatea oaselor și a rinichilor. Are și efecte antineoplazice, imunostimulatoare. Contribuie la producția și secreția de insulină, prolactină”, explică dr. Claudia Homor, SANADOR, în emisiunea CSID despre antiaging și vitamina D.

Principala sursă de vitamina D este soarele. E nevoie de expunere de 30 de minute zilnic

Principala sursă de vitamina D este soarele. E nevoie de  expunere constantă, periodică, 30 de minute zilnic. Nu e de ajuns o expunere îndelungată, de exemplu expunerea la soare o săptămână nu e suficientă pentru un an întreg. Trebuie să ne expunem constant la razele soarelui”, îndeamnă medicului.

Nu doar soarele este singura sursă de vitamina D. Aceasta poate fi găsită și în anumite alimente.

„Alte surse de vitamina D sunt peștele gras (somon, hering, ton), uleiul de pește, cerealele îmbogățite”, spune dr. Claudia Homor.

Care este necesarul zilnic de vitamina D

„Necesarul zilnic de vitamina D variază de la 800-2.000 chiar și 4.000 UI, în funcție de severitatea deficitului

Se recomandă și copiilor, mai ales în perioada de creștere, deoarece este esențială pentru dezvoltarea sistemului osos”, menționează medicul.

Excesul de vitamina D este toxic, duce la calcificări pe oase

„Excesul de vitamina D poate fi periculos. Diagnosticul de hipervitaminoză se face printr-o analiză de sânge. Sub 20 ng/ml înseamnă că există deficit de vitamina D, între 20 și 30 ng/ml e un nivel insuficient, între 40 și 100 e optim, iar peste 100 e toxic. Excesul de vitamina D duce la hipercalcemie, calcificări pe oase, pe vasele de sânge, litiază renală.

Nu există un tratament pentru scăderea nivelului în exces de vitamina D,  de aceea e de preferat monitorizarea periodică”, explică dr. Claudia Homor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân