CSID.RO Live: despre terapii antiaging și vitamina D

Emisiunea CSID.RO Live, 8 aprilie, ora 17, abordează două subiecte: totul despre antiaging și vitamina D.

Invitații emisiunii CSID.RO Live din 8 aprilie, moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, Doctore?”, vor oferi sfaturi despre antiaging și vitamina D.

Invitații emisiunii sunt:

  • Dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală;
  • Dr. Dana Miricioiu, medic plastician;
  • Dana Sota, consultant de beauty și wellness;
  • Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog;
  • Prof. dr. Andrei C. Miu, Universitatea Babeș-Bolyai
  • Dr. Claudia Homor, medic specialist endocrinolog, Sanador

Îmbătrânirea și telomerii

Dr. Viorica Rădoi: „Fiecare diviziune celulară înseamnă scurtarea telomerilor. Îmbătrânirea înseamnă un prag în care telomerii s-au tocit, materialul genetic bine organizat devine dezorganizat și celulele mor.

Lungimea telomerilor variază la fiecare persoană, o moștenim în proporție de 80%, dar o putem influența. Există patologii numite telomeropatii, asociate cu vârsta, caracteristice îmbătrânirii, cum ar fi demența, diabetul, anumite forme de cancere – acestea sunt determinate de afectarea lungimii telomerilor și a funcției acestora. Fumatul, alcoolul, dieta dezechilibrată, poluarea, obezitatea ne pot influența negativ pielea.

Telomeraza, enzima care reface capetele tocite ale telomerilor, este secretul tinereții fără bătrânețe. Există terapii antiaging care reactivează această enzimă existentă în corpul nostru. Dupa ce ne naștem, această enzimă rămâne intens activă doar în anumite țesuturi, cu precădere în  ficat și măduvă, în rest e încetinită.

Aceste telomere ne asigură integritatea capetelor cromozomilor, dar ajută și la intrarea în apotoză a celulelor cu mutații ce le transformă în celule maligne, canceroase.”

Tratamentele injectabile & laser ajută și la regenerarea pielii

Dr. Dana Miricioiu: „Când apelăm la intervenții de acest tip, trebuie neapărat să ținem cont de vârstă. Pe măsură ce avansăm în vârstă, corpul se modifică, pierdem din colagen, se resorb oasele feței, piele devine din ce în ce mai laxă.

Mă bucur că multe paciente apelează din ce în ce mai des la anumite proceduri nonchirurgicale. Soluțiile radicale și invazive nu trebuie recomandate persoanelor de 30-60 de ani în condițiile în care există aceste alternative.

Când vorbim de frumusețe, nu ne referim doar la efectul estetic. Tratamentele injectabile nu înseamnă doar volum. Sunt produse care conferă suport pielii, care refac planurile tegumentare. Odată cu îmbătrânirea, grăsimea de sub piele alunecă, iar injectabilele ajută la susținerea pielii.

Tratamentele cu laser sunt extrem de sigure și utile, necesare. Pielea devine mai frumoasă și mai sănătoasă cu ajutorul lor. Laserul e un instrument care ajută la regenerarea pielii, la curățarea ei în profunzime și la suprafață, are efect de stimulare a fibroblastului.

Tratamentele antiaging se referă și la modificările care apar în interiorul celulei. Laserul are rolul de a restructura și regenera celulele. Astfel, pielea nu se ridează, nu se depigmentează, tonusul e păstrat un timp îndelungat.

Tratamentul cu laser se poate face și la nivelul gâtului, începând din zona mandibulară, prima care trădează vârsta.

De asemenea, injecțiile cu acid hialuronic mențin hidratarea pielii, previn apariția ridurilor, susțin fermitatea și elasticitatea pielii.”

În ultimii 100 de ani am industrializat forțat planeta și am intoxicat-o cu metale grele

Prof. Ioan Nedelcu: „Trebuie să ne ocupăm de ceea ce avem pe dinăuntru. Toate organele au o speranță de viață care este în dependență totală de cel mai slab dotat organ din organism.

Aceste organe interne adesea suferă ca urmare a poluării: poluarea electromagnetică, chimică, insecticidă, fungicidă.

În ultimii 100 de ani am industrializat forțat planeta și am intoxicat-o cu metale grele. De la peștele din oceane până la alimentele BIO din supermarket, toate conțin metale grele: mercur, plumb, cadmiu, aluminiu.

Dacă păstrăm alimentele în frigider în folie de aluminiu, în 24 de ore alimentele vor prelua din folie de 20 de ori mai mult aluminiu decât înghițim în mod normal într-o zi.

Efectele se fac simțite: oboseală cronică, scăderea capacității de concentrare, nervozitate, depresie, boli inflamatorii cronice cu mecanism autoimun, alergii.

Metalele acționează fie toxic, fie prin stimularea autoimunității, cu generarea de suferințe cronice. Orice boală internă are inflamație cronică.”

Secretele de beauty ale Danei Sota, la 57 de ani

Dana Sota: „Pasiunea mea pentru frumusețe, antiaging, sănătate m-a determinat să încerc diverse rețete, dacă le pot spune așa. Am 57 de ani și pot spune că m-am antrenat din tinerețe ca să arăt bine acum. Mi-am creat un stil de viață sănătos, sună banal, dar ăsta e adevărul.

Încă de la 30 de ani am început să am grijă la alimentație și sport. Fac sport consecvent, de 3 ori pe săptămână. Îmi place mult să fac yoga, pilates. Mă interesează mai degrabă alungirea musculară, sănătatea articulațiilor și mai puțin masa musculară.

Apoi bineînțeles am grijă și la partea emotională, de care nu prea se vorbește, dar contează enorm. Cu cât te simți mai bine cu tine, mai împlinit, cu atât vei arăta mai bine. Și apoi, desigur, hidratarea, odihna sunt foarte importante.

De vreo 10-15 ani fac tratamente de beauty. Am început cu botox, apoi am încercat tratamentul cu radiofrecvență, terapia PRP, produsele injectabile cu acid hialuronic.”

Impactul stresului asupra procesului de îmbătrânire

Prof. dr. Andrei C. Miu: „Reglarea emoțională se referă la eforturile, strategiile noastre de a ne controla emoțiile. Sunt sute de studii care arată implicațiile reglării emoționale în diferite domenii ale vieții, inclusiv sau mai ales în sănătate.

Aceste strategii le inițiem conștient când ne dăm seama că trăim o emoție care ne amenință un scop. De exemplu, dacă conștientizăm că trăim anxietate și scopul e de a vorbi în public, atunci vom iniția eforturi de a stăpâni acea emoție și de a nu o lăsa să ne încurce. Dar emoțiile ne pot și ajuta, de exemplu în negociere e util să ne exprimăm unele emoții. La fel, în  interacțiunea medic-pacient este necesar un anumit grad de empatie din partea medicului.

Studiile au arătat că dificultățile de reglare emoțională sunt asociate cu risc mai mare de tulburări psihice, precum depresia, anxietatea. Stresul cronic, pe termen lung, e asociat cu multe probleme de sănătate, fizice și mintale.

Supraîncărcarea cu stres se asociază cu simptome precum hipertensiune arterială, nivel crescut de cortizol, de colesterol, de citokine, o performanță de memorie mai scăzută, capacitate redusă la efort.”

Vitamina D: importanță, surse, necesar zilnic, efectele exceselor

Dr. Claudia Homor, SANADOR: „Vitamina D e un hormon care acționează la distanță în alte țesuturi. Este esențială pentru absorbția calciului și este importantă pentru sănătatea oaselor și a rinichilor. Are și efecte antineoplazice, imunostimulatoare. Contribuie la producția și secreția de insulină, prolactină.

Principala sursă de vitamina D este soarele. E nevoie de  expunere constantă, periodică, 30 de minute zilnic. Nu e de ajuns o expunere îndelungată, de exemplu expunerea la soare o săptămână nu e suficientă pentru un an întreg. Trebuie să ne expunem constant la razele soarelui.

Alte surse de vitamina D sunt peștele gras (somon, hering, ton), uleiul de pește, cerealele îmbogățite.

Necesarul zilnic de vitamina D variază de la 800-2.000 chiar și 4.000 UI, în funcție de severitatea deficitului.

Se recomandă și copiilor, mai ales în perioada de creștere, deoarece este esențială pentru dezvoltarea sistemului osos.

Excesul de vitamina D poate fi periculos. Diagnosticul de hipervitaminoză se face printr-o analiză de sânge. Sub 20 ng/ml înseamnă că există deficit de vitamina D, între 20 și 30 ng/ml e un nivel insuficient, între 40 și 100 e optim, iar peste 100 e toxic. Excesul de vitamina D duce la hipercalcemie, calcificări pe oase, pe vasele de sânge, litiază renală.

Nu există un tratament pentru scăderea nivelului în exces de vitamina D,  de aceea e de preferat monitorizarea periodică.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Dana Miricioiu - Chirurg plastician, microchirurgie reconstructiva
Dr. Dana Miricioiu, specializată în chirurgie plastică – microchirurgie reconstructivă, a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în anul 1994. A lucrat în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București până în anul 2007, când a pus bazele propriului ...
citește mai mult
Dr. Viorica Rădoi - Medic primar genetică medicală
Dr. Viorica Rădoi este medic primar genetică medicală, doctor în științe medicale, șef de lucrări la Catedra de Genetică Medicală a UMF Carol Davila București. Absolventă a Universitații de Medicină și Farmacie Carol Davila București, cu o experiență de peste 15 ani în genetică medicală, ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. dr. Ioan Nedelcu - Medic primar dermatolog
Prof. Dr. Ioan Nedelcu este General maior medic, Profesor universitar, Medic primar dermatologie-venerologie, Șef Departament Medicină Regenerativă la Institutul de Medicină Comparată București și Director CMI Nedelcu Ioan, București. Poziții actuale – Profesor universitar – Șef ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Andrei Miu - Profesor
Prof. univ. dr. Andrei C. Miu este profesor și psiholog și unul dintre pionierii români în domeniul neuroștiinței. A fondat și conduce Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.  Poziţii profesionale Fondator și director al Laboratorului de Neuroștiințe ...
citește mai mult