Semne CLARE de intoxicație cu METALE GRELE. Multe provin din alimentele consumate zilnic

  • Publicat:

Diareea, greața, durerile puternice de stomac, furnicăturile în mâini și picioare, slăbiciunea – toate sunt semne de intoxicație cu metale grele, la care suntem expuși zi de zi. Fie că provin din aerul pe care îl respirăm, din anumite alimente sau medicamente ori din substanțele chimice industriale, metalele grele pot avea un impact major asupra sănătății noastre atunci când se acumulează în exces în organism.

Studiile arată că expunerea pe termen lung la metale grele este asociată cu un risc major de cancer și boli neurologice, printre care Parkinson, Alzheimer, scleroza multiplă.

Printre cele mai frecvente metale grele pe care corpul uman le poate absorbi în cantități toxice sunt mercurul, plumbul, cadmiul și arsenicul.

Semnele de intoxicație cu metale grele, durata și severitatea acestora depind de tipul de metal care provoacă toxicitatea. Spre exemplu, în cazul expunerii la arsenic și plumb, simptomele nu apar imediat, ci la distanță de 2 până la 8 săptămâni. În schimb, intoxicația cu cadmiu determină apariția simptomelor în scurt timp, la doar câteva ore de la expunere.

Care sunt aceste semne de intoxicație în funcție de metalul la care ai fost expus, ce alimente conțin cantități mari de metale grele și cum se tratează intoxicația poți afla în rândurile următoare.

Alimente care conțin metale grele

Există 10 categorii principale de alimente susceptibile să fie contaminate cu cantități mari de metale grele. Pentru a reduce riscul de intoxicație cu metale grele, specialiștii recomandă ca astfel de alimente să nu fie consumate zilnic și în cantități mari sau să încercăm pe cât posibil, să le achiziționăm din surse sigure, ecologice, bio.

Potrivit listei întocmite de FDA, aceste alimente și băuturi sunt:

Citește și: Cele mai ieftine și sănătoase soiuri de pește. Nu conțin mercur și sunt mai bune decât somonul

Semne și simptome de intoxicație cu metale grele

Cele mai frecvente semne de intoxicație cu metale grele constau în: greață, diaree, dureri abdominale, vărsături, furnicături în mâini și picioare, frisoane, dificultăți de respirație, slăbiciune musculară.

Cu toate acestea, simptomele pot varia în funcție de metalul care a provocat intoxicația.

Semne de intoxicație cu mercur:

  • tulburări de auz și vorbire
  • ataxie (lipsa de coordonare a mișcărilor)
  • slăbiciune musculară
  • vedere în ceață
  • neuropatii (leziuni nervoase la nivelul feței și al mâinilor)

Semne de intoxicație cu plumb:

  • tulburări de somn
  • nervozitate/agresivitate
  • creșterea tensiunii arteriale
  • constipație
  • lipsa poftei de mâncare
  • tulburări de memorie
  • dureri de cap
  • senzație de slăbiciune/oboseală/lipsă de energie
  • întârzierea procesului de creștere și dezvoltare la copii

Semne de intoxicație cu arsenic:

Semne de intoxicație cu cadmiu:

Este foarte important să te adresezi medicului cât mai curând dacă sesizezi astfel de simptome. Cu cât diagnosticul este stabilit mai devreme și începi tratamentul corect, cu atât riscul să te confrunți cu diverse complicații grave este mai mic.

În cazul supraexpunerii la metale grele se poate ajunge la hipertensiune sau hipotensiune, afectarea capacității de reproducere, leziuni grave la nivelul plămânilor, creierului, rinichilor, ochilor, pielii și stomacului, dar și diverse forme de cancer.

Analize pentru intoxicația cu metale grele

Pentru a stabili diagnosticul de intoxicație cu metale grele, medicul poate solicita efectuarea hemoleucogramei complete, dar și alte teste, în funcție de simptomele descrise – ex. test de urină, teste de evaluare a funcției hepatice, analize pentru testarea funcției rinichilor, electrocardiogramă etc.

Cum se tratează intoxicația cu metale grele

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți, dacă aveți diagnosticul clar de intoxicație cu metale grele, este să opriți expunerea la metalul toxic identificat.

Medicul poate recomanda diverse medicamente sub formă de comprimate (ex. cărbune) sau injecții care ajută la excreția metalelor grele prin urină. De asemenea, poate fi necesară hemodializa în cazul insuficienței renale.

Atenție – urmați întocmai tratamentul indicat de medic, nu apelați la remedii găsite pe internet sau recomandate de persoane care nu au pregătire medicală!

Surse: everydayhealth.com, dermatologytimes.com, healthline.com, eatthis.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân