Condimentul care poate produce boli de ficat. Este autorizat de FDA

Turmericul este un condiment delicios folosit în curry, supe, preparate din carne și chiar în latte-uri. Iată ce efecte adverse poate avea.
  • Publicat:
Condimentul care poate produce boli de ficat. Este autorizat de FDA
Foto: envato

Turmericul este un condiment delicios folosit în curry, supe, preparate din carne și chiar în latte-uri. Acest ingredient a fost folosit de mii de ani în India, Africa de Vest și Jamaica, iar în medicina chinezească este de cele mai multe ori folosit pentru tratarea inflamațiilor și sănătății sângelui. Deși FDA a autorizat turmericul și suplimentele cu turmeric, un raport recent arată că acest condiment ar putea avea potențiale efecte negative asupra sănătății ficatului. Iată ce efecte are turmericul asupra ficatului.

Pe lângă gătit, turmericul a fost folosit în mod tradițional în contextul de wellness, ceea ce înseamnă că acest condiment combate inflamația și are proprietăți antioxidante. Dar care sunt aspectele mai puțin plăcute ale acestui condiment?

Datele studiului

Publicat în American Journal of Medicine în octombrie 2022, cercetătorii au încercat prin acest studiu să depisteze o corelare între turmeric și potențialele efecte asupra ficatului. Potrivit studiului, cercetătorii au descoperit 16 cazuri în care ficatul a fost afectat de turmeric, în perioada 2011-2022. Aceste afecțiuni au fost raportate ca fiind moderate spre severe, rezultând cinci spitalizări și chiar un deces. Cu toate astea, încă sunt necesare alte cercetări pentru a investiga motivul pentru care turmericul poate veni la pachet cu atât de multe complicații.

Ce arată alte studii privind turmericul și bolile de ficat

Acesta nu este singurul studiu care vorbește despre efectele pe care turmericul le are asupra ficatului. Există alte două cazuri separate în care adulții care au urmat o medicamentație pe bază de turmeric care au fost raporttate în International Medical Case Reports Journal, în 2021. De asemenea, în Toscana, exisă mai multe cazuri de boli de ficat produse în urma consumului de turmeric.

Aceste descoperiri nu trebuie să ne alarmeze, pentru că aceste cazuri sunt destul de rare. Însă, dacă o persoană obișnuiește să gătească des cu turmeric sau să ia suplimente în mod regulat, ar trebui să facă un control medical.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân