De ce apare sângele în fecale?

Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă cauzele apariției sângelui în fecale.

Prezența sângelui în fecale poate fi un semnal de alarmă și trebuie semnalată medicului. Există și situații când prezența sângelui în fecale este un episod trecător. Dacă însă persistă timp de 3 săptămâni și observăm sânge pe hârtia igienică, sânge în fecale, dacă avem scaune diareice cu sânge sau fecalele sunt foarte închise la culoare, trebuie să mergem de urgență la un medic gastroenterolog. De asemenea, dacă prezența sângelui în fecale este însoțită de dureri și usturimi anale, dureri abdominale persistente, scădere inexplicabilă în greutate și oboseală persistentă, trebuie să ajungem la un consult medical.

„Sângele poate să apară în fecale sub diverse forme. Există așa-numitele scaune melenice. Este scaunul acela lucios, ca păcura, scaun moale, și care de cele mai multe ori trădează o hemoragie digestivă superioară, deci sângerarea este undeva deasupra, la nivelul stomacului, duodenului, la nivelul intestinului subțire. Deci până să se elimine, sângele suferă un proces de digestie.

Aceste sângerări pot avea drept cauză diverși factori, de la abuzul de antiinflamatorii până la factori tumorali, angiodisplazii etc.

O altă prezență este sângele roșu. Această situație se numește rectoragie. Această rectoragie apare cel mai frecvent din cauza hemoroizilor. Dar poate să semnifice și o altă patologie de deasupra hemoroizilor. De aceea, indiferent de vârstă, când o persoană se confruntă cu o rectoragie trebuie să facă cel puțin o rectoscopie sau cel mai bine o colonoscopie completă. Prin aceasta, medicii își dau seama dacă este vorba doar despre hemoroizi sau despre altceva. Aceste sângerări pot fi provocate de tumori, angiodisplazii, boli inflamatorii.

Bolila inflamatorii reprezintă un alt capitol. În acest caz, materiile fecale sunt amestecate cu sânge. Mai există o stare care se numește hematochezie. Deci sunt diverse forme prin care sângele apare în fecale.

Este bine să ne monitorizăm scaunele, dar să nu facem o obsesie și să-l analizăm tot timpul. E bine să ne monitorizăm orice parametru al organismului: greutatea, modul în care respirăm, oboseala și bineînțeles și scaunul și urina trebuie monitorizate. Trebuie să observăm dacă se schimbă: dacă vedem că de exemplu scaunul e alb, cum se întâmplă în icterul mecanic, în hepatita acută, dacă vedem că scaunele sunt grăsoase cum se întâmplă în insuficiența pancreatică, toate aceste situații trebuie analizate” spune dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Bădescu - Medic primar medicina interna
Teodor Bădescu este medic primar medicină internă, cu competențe solide în: endoscopie, endoscopie digestivă terapeutică. Dr. Teodor Bădescu s-a născut în București în anul 1958 și este absolvent al Colegiului național "Gheorghe Lazăr" și al Institutului Medico-Militar afiliat UMF ...
citește mai mult