Ciocolată neagră cu plumb și cadmiu. Tipurile de produse de la raft cele mai afectate

  • Publicat:
Ciocolată neagră cu plumb și cadmiu. Tipurile de produse de la raft cele mai afectate
Ciocolată neagră cu plumb și cadmiu/ Foto: Envato

Ciocolată neagră bogată în… plumb și cadmiu. Aceasta este descoperirea îngrijorătoare a organizației americane Consumer Reports, după ce experții au testat mai multe branduri de ciocolată neagră de pe piață.

Deși ciocolata neagră era considerată o gustare sănătoasă, bogată în antioxidanți și probiotice, noile descoperiri te fac să te gândești de două ori înainte să o consumi.

Niveluri periculoase de plumb și cadmiu au fost descoperite în multe tipuri de ciocolată neagră, ale unor branduri cunoscute, aflate și pe rafturile magazinelor din România.

23 de tipuri de ciocolată neagră aveau niveluri crescute de plumb sau cadmiu

Organizația Consumer Reports a atenționat brandurile care comercializează ciocolată neagră cu niveluri crescute ale metalelor grele să ia măsuri astfel încât acestea să fie sigure pentru consum, mai ales în contextul în care se apropie Valentine’s Day, iar oamenii cumpără mai multă ciocolată. Organizația le-a trimis producătorilor de ciocolată neagră o petiție semnată de 55,000 de oameni prin care se cere reducerea nivelurilor de plumb și cadmiu, scrie Reuters.

Expunerea pe termen lung la aceste metale poate duce la probleme ale sistemului nervos, suprimarea sistemului imunitar și afectarea rinichilor. Riscul de a dezvolta astfel de probleme este mai mare pentru femeile însărcinate și copiii mici.

Din cele 28 de tipuri de ciocolată neagră analizate, 23 de tipuri de ciocolată au niveluri periculoase de plumb și cadmiu sau amândouă, pentru persoane care mănâncă mai mult de 30 de grame de ciocolată pe zi.

Brandurile de ciocolată neagră cu nivelurile cele mai mari de metale grele

Cinci tipuri de ciocolată analizate aveau niveluri crescute atât de plumb, cât și de cadmiu: două marca Theo și câte una din brandurile: Lily – deținut de Hershey, Modelez – deținut de Green & Black’s și Trader Joe’s. Pe lângă acestea, alte branduri, printre care Lindt, Alter Eco, Pascha ș.a. aveau, fie doar nivelul de plumb crescut, sau doar nivelul de cadmiu crescut. Poți verifica aici cu cât depășește nivelul la fiecare tip de ciocolată.

Consumer Reports atrage atenția că nu este nimic sănătos în a consuma niveluri crescute ale acestor metale grele. Ca răspuns, organizația americană National Confectioners Association (Asociația Națională a Cofetarilor) a transmis că toate brandurile de ciocolată respectă normele de siguranță, iar „ciocolata poate fi consumată în siguranță”.

Intoxicația cu plumb

Intoxicația cu plumb apare atunci când organismul uman intră în contact cu plumbul toxic. Plumbul este un metal greu care se poate acumula în organsim de-a lungul unei perioade care poate varia de la câteva luni la mai mulți ani. În cele mai multe dintre cazuri, plumbul se acumulează în cantități mici în organism.

Plumbul poate ajunge în organism prin ingerarea apei sau alimentelor care îl conțin, prin inhalarea prafului care conține plumb sau prin ingestia accidentală a unor fragmente de materiale vechi de construcții pe bază de plumb.

Simptomele intoxicației cu plumb sunt: hipertensiune arterială, durere abdominală, constipație, dureri musculare și articulare, dureri de cap, amorțeli la nivelul extremităților, oboseală, pierderi de memorie.

Tratamentul pentru intoxicația cu plumb presupune administrarea de chelatori, medicamente care se leagă de metalele grele din corp și ajută la eliminarea lor prin urină. Acești chelatori pot fi administrați și pe cale injectabilă.
De asemenea, pentru a reduce riscul reintoxicării cu plumb, trebuie evitate pe cât posibil toate obiectele și situațiile care au dus la contaminarea organismului.

Intoxicația cu cadmiu

Ne naștem „cadmiu-free” deoarece cadmiul nu trece bariera placentară. Am fi avut șansa să rămânem așa dacă industriile textile si electrotehnice nu ar fi beneficiat din plin de culoarea roșie superbă pe care o imprimă pe vase, metale, PET-uri cu băuturi răcoritoare. Uneori și consumul unor cantități mici de pește contaminat cu cadmiu pe o perioada mare de timp poate duce la unele sau alte forme de intoxicare.

La om, cadmiul se acumulează preponderent în rinichi și în cantități mai mici în ficat și alte organe. Studii ale medicilor americani au dovedit legătura dintre acumularea de cadmiu și afecțiunile cardiovasculare.

Cum ajung plumbul și cadmiul în ciocolata neagră

Ciocolata este făcută din boabe de cacao, care au două mari componente: cacao solidă și unt de cacao. Împreună ele compun ceea ce numim simplu, cacao.

Ciocolata neagră are o reputație bună în ceea ce privește beneficiile ei pentru organism, ea fiind creată mai ales din partea solidă a cacao. Ea conține flavonoide, care sunt antioxidanți asociați cu funcționarea mai bună a vaselor de sânge, reducerea inflamației și scăderea colesterolului. Ciocolata neagră are, de asemenea, un conținut scăzut de zahăr și este mai bogată în fibre decât ciocolata cu lapte. Ea conține și magneziu și potasiu. Din păcate, partea solidă de cacao este locul unde stau metalele solide, precum cadmiul. Acest lucru face să determinăm mai greu riscurile versus beneficiile ciocolatei negre.

Boabele de cacao sunt contaminate cu cadmiu din cauza solului unde cresc, la fel ca în cazul altor alimente.

În cazul contaminării cu plumb, aceasta are loc după ce boabele au fost culese și îndepărtate din păstăi. Ele sunt lăsate câteva zile la soare ca să se usuce, moment în care se depune plumbul sub formă de praf. Din acest motiv, boabele de cacao sunt deja contaminate cu metale grele în momentul în care ajung în fabricile de producție.

Cu toate acestea, se pot face schimbări în recoltarea lor pentru a minimiza contactul boabelor de cacao cu aceste metale grele sau se pot găsi opțiuni pentru ca metalele să fie eliminate înainte de folosirea boabelor de cacao.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”