Boala neurologică gravă care afectează tinerii cu vârsta între 20 și 40 de ani

Pe lângă accidentul vascular cerebral, o altă boală neurologică severă care dă deficite serioase este scleroza multiplă (SM).

„Această patologie demielinizantă autoimună este frecvent întâlnită la tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Scleroza multiplă este o boală care necesită atenție deosebită, terapie, monitorizare. O formă recurentă remisivă este mai ușor de tolerat decât o formă progresivă, care duce în final la tulburări severe motorii, tulburări de sensibilitate, tulburări de deglutiție sau de vedere. Toate acestea duc la un handicap sever al pacientului”, spune prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Incidenţa sclerozei multiple în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbați, raportul fiind de 3 la 1.

Simptomele sclerozei multiple pot fi foarte numeroase și variate, ele fiind determinate de sediul leziunii demielinizante. Acestea pot surveni repetitiv sau pot fi permanente pe parcursul evoluției bolii și includ:

  • tulburări de vedere (scăderea vederii la un ochi, vedere încețoșată, vedere dublă)
  • oboseala exagerată fără motiv (fatigabilitate)
  • tulburări de sensibilitate (scăderea sensibilității, anestezie, amorțeli, înțepături, furnicături, senzație de arsură, durere)
  • deficite motorii (scăderea forței musculare sau pareze la nivelul membrului superior sau inferior)
  • asimetrie facială (pareză facială)
  • tulburare de înghițire, tulburare de articulare a cuvintelor (disartrie) sau de limbaj (afazie)
  • tulburări de mers
  • creșterea tonusului muscular (spasticitate)
  • tulburări de echilibru și coordonare, amețeli, vertij
  • tulburări sfincteriene (incontinență urinară sau pentru materiile fecale, imposibilitatea de a urina)
  • tulburări de dinamică sexuală
  • intoleranța la căldură (fenomenul Uhthoff)
  • anxietate, depresie, apatie, frustrare, scăderea încrederii și a stimei de sine
  • tulburări ale memoriei, atenției, concentrării, declin cognitiv

Nu există o analiză concretă care să depisteze scleroza multiplă, de aceea diagnosticarea acestei afecţiuni poate fi o provocare pentru medici. Scleroza multiplă este diagnosticată în urma mai multor analize şi teste recomandate de medicul specialist.

Tratamentul sclerozei multiple este unul personalizat și are rolul de a ține sub control simptomele și de a încetini evoluția bolii. Nu există tratament preventiv, așa cum nu există nici tratament curativ.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Gheorghe Iana - Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
Prof. univ. dr. Gheorghe Iana este Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România și Director Medical al Clinicii Medima. Cu peste 30 de ani de experiență în domeniu, Prof. univ. dr. Gheorghe Iana este ...
citește mai mult