Ai degetele amorțite? Ai senzația de tăieturi pe corp? Un neurolog explică de ce

Dr. Orest Bolbocean, medic neurolog, explică ce este de făcut atunci când apar senzații de amorțire, furnicături sau tăieturi la nivelul membrelor.
  • Publicat:
Ai degetele amorțite? Ai senzația de tăieturi pe corp? Un neurolog explică de ce

Unele simptome necesită o vizită de urgență la medicul neurolog: dureri iradiate pe membre, senzații de amorțeală, arsură, furnicături, deficite de forță. Despre toate acestea, dar și despre ce ar putea fi în spatele degetelor amorțite sau senzațiilor de tăieturi pe corp, am stat de vorbă cu dr. Orest Bolbocean, medic neurolog practician și Doctor în Științe Medicale, cu peste 15 ani experiență, în universitățile și clinicile din Italia, Franța, Rusia și România, certificat în Kinesiologie aplicată și P-DTR.

CSÎD: Care sunt principalele semne și simptome ce ne trimit la un consult neurologic?

Dr. Orest Bolbocean: Sunt simptome care, odată apărute, necesită o vizită de urgență la medicul neurolog pentru că pot fi provocate de leziuni ale creierului/măduvei. Acestea cuprind:

  • senzații de amorțeală/slăbiciune la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special într-o parte a corpului
  • stare de confuzie
  • dificultăți de vorbire/înțelegere a limbajului
  • tulburări de vedere apărute uni/bilateral
  • dificultăți la mers, tulburări de echilibru sau coordonare
  • cefalee (durere de cap) acută fără motiv
  • tulburări de memorie și atenție

Orice simptom enumerat mai sus, instalat brusc, care are un caracter progresiv, apărut unitar sau într-o combinație de simptome, constituie urgență medicală.

CSÎD: Ce pot spune degetele de la picioare care sunt amorțite? Ce cauze neurologice pot avea?

Dr. Orest Bolbocean: Cea mai frecventă cauză a paresteziilor distale este polineuropatia diabetică. Pot fi și alte motive: carență de vitamina B12, infecțioase, metabolice (excesul de alcool, medicație), boli autoimune sau neuropatii ereditare. De asemenea este important dacă aceste simptome sunt prezente unilateral sau bilateral.

Și afecțiunile psihiatrice pot da simptome la nivel neurologic

CSÎD: Ce simptome ale depresiei și anxietății se dezvoltă la nivel neurologic în organismul uman?

Dr. Orest Bolbocean: Depresia sau tulburările de anxietate sunt afecțiuni psihiatrice comune în polulația generală, care contribuie în mod semnificativ la afectarea calității vieții. Pot fi prezente ca diagnostic unitar sau comorbiditate ale unor tulburări neurologice, cum ar fi bolile Alzheimer și Parkinson, împreună cu epilepsie, migrenă, tremor esențial și accident vascular cerebral. Cele mai comune simptome sunt tulburările de memorie și atenție, pierderea apetitului, modificări comportamentale (tristețe, evitarea socializării), scăderea calității somnului și oboseală.

Senzația de tăieturi pe corp – de ce apare

CSÎD: Ce se întâmplă din punct de vedere neurologic la o persoană care are de exemplu senzația că pielea de pe mâini îi este tăiată, rănită fară că pielea să fie afectată fizic?

Dr. Orest Bolbocean: Tulburările de sensibilitate pot avea atât substrat periferic cât și central. Talamusul este principala structura nervoasă care colectează și interpretează stimulii din periferie, iar substatul senzațiilor anormale (exagerate) percepute de pacient poate avea origini pe tot traiectul, de la nivelul receptorilor periferici care colectează informația până la nivel central unde această este interpretată. Alodinia, percepția dureroasă experimentată de pacient la atingerile fine care normal nu provoacă durere, se poate încadra în acest   tablou. Un consult neurologic, urmat de investigații specifice, poate identifica cauza acestor tulburări de sensibilitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”