Amorțeala mâinilor: ce boli grave poate ascunde și când e cazul să mergi la medic

Amorțeala mâinilor și durerile persistente la nivelul încheieturilor mâinilor nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde diverse probleme de sănătate, inclusiv infarctul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Amorțeala mâinilor: ce boli grave poate ascunde și când e cazul să mergi la medic
Mișcări necoordonate, stângace (ataxie)

Amorțeala mâinilor apare, de cele mai multe ori, când stăm foarte mult la calculator, cu mâna nemişcată pe mouse, dar sunt şi situaţii când poate semnala afecţiuni precum diabetul, artrita reumatoidă, carența de vitamina B12 sau chiar accidentul vascular cerebral.

Află din ce cauze poate apărea amorţeala mâinilor şi când trebuie să mergi la medic!

Amorțeala mâinilor: ce boli se manifestă prin amorţeli ale mâinilor

Amorţeala mâinilor poate afecta fi o mână, fie pe ambele și este adesea însoţită de durere, slăbiciune şi senzaţie de înţepătură. De multe ori nu mai poţi apuca bine un obiect, îţi trosnesc oasele şi simţi o presiune mare la nivelul încheieturii sau chiar pe toată suprafaţa braţului, inclusiv pe umăr.

Principala cauză o constituie deteriorarea anumitor nervi din braţe şi încheieturi, ca urmare a poziţiei incomode, dar şi a anumitor afecţiuni periferice, precum diabetul (mai ales dacă amorţeala este resimţită la nivelul picioarelor), scrie mayoclinic.org.

În cazuri severe, dar mult mai rare, amorţeala mâinilor poate fi cauzată de lezarea unor nervi de la nivelul creierului sau al măduvei spinării.

Printre posibilele cauze ale amorţelii mâinilor amintim:

Când trebuie să te îngrijoreze amorțelile mâinilor?

Dacă amorţelile sunt persistente sau se agravează şi sunt însoţite de alte simptome, nu ezita să programezi o vizită la medic. Amorţelile însoţite de durere, care se resimt la nivelul întregului braţ, până la umăr, ar putea fi un semn al infarctului de miocard.

Dacă amorţelilor li se adaugă respiraţia scurtă, durerile în gât, durere puternică sau presiune în coşul pieptului, cel mai probabil există o problemă cu inima.

De asemenea, dacă apare slăbiciunea, paralizia, confuzia, dificultăţile de vorbire, ameţeala sau durerea de cap puternică, solicită de urgenţă ajutorul cadrelor medicale!

Trebuie reţinut însă că amorţeala mâinilor care nu este însoţită de alte simptome îngrijorătoare nu este un indiciu că ai putea suferi de o boală gravă, precum cancer sau atac cerebral.

Pentru a descoperi cauza care stă la baza amorţelii mâinilor, medicul îţi va solicita mai multe informaţii în ceea ce priveşte simptomele pe care le ai, precum şi câteva teste care au scopul de a-l ajuta să stabilească un diagnostic corect.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân