Psoriazisul, ameliorat cu ajutorul apelor sulfuroase de la Băile Herculane

  • Publicat:
Psoriazisul, ameliorat cu ajutorul apelor sulfuroase de la Băile Herculane

Potrivit Federației Internaționale a Asociațiilor de Psoriazis (IFPA), psoriazisul afectează aproape 3% din populația lumii. Adică peste 125 de milioane de oameni. Practic, oricine poate face psoriazis, indiferent de vârstă.

Cu toate acestea, cel mai probabil, psoriazisul poate să apară în special între 15 și 35 de ani. Și foarte important: această boală cronică autoimună afectează în egală măsură atât femeile cât și bărbații și nu este deloc „o simplă problemă a pielii”, cum deseori se crede.

Cum se manifestă psoriazisul

Psoriazisul afectează ciclul de viaţă al celulelor, care se adună prea repede la suprafaţa pielii, formând acele plăci specifice. Acestea pot varia ca dimensiuni și au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mâinilor, picioarelor și regiunii sacrale (partea inferioară a spatelui).

În cazurile severe, poate progresa pentru a acoperi zone mari ale corpului și poate provoca o varietate de simptome incomode.

În plus, boala este agravată de anumiţi factori. Dacă îi cunoşti, poţi preveni reapariţia erupţiei. Printre acești factori se numără:

  • infecţiile precum amigdalita sau candidoza
  • răni la nivelul pielii
  • stres
  • frig
  • fumat
  • consum de alcool
  • anumite medicamente

Soluții pentru psoriazis

Apele sulfuroase de la Băile Herculane au un rol-cheie în procesul de vindecare și ameliorare a bolilor de piele, cu rezultate în cazul psoriazisului, a eczemelor pielii, a foliculitei, a negilor, a pitiriazisului versicolor.

Totodată, băile cu sulf tratează acneea și sunt o soluție foarte bună pentru o piele frumoasă și sănătoasă, având un efect stimulant asupra glandelor secretoare ale pielii.

Tratamentele balneo pentru psoriazis includ aplicarea pe leziuni a unor tipuri de ape minerale ce au un efect terapeutic. Un studiu realizat de către specialiștii în domeniu a arătat faptul că voluntarii cărora li s-au făcut tratamente cu ape minerale bogate în sulfat au prezentat o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește vindecarea leziunilor cutanate.

Efectul tratamentului balnear constă în calmarea și relaxarea psihologică, iar aceasta este strâns legată de modificările răspunsului imunitar al organismului la inițiați, care provoacă erupții de psoriazis.

Avantajul tratamentului este, de asemenea, legătura dintre tratamentul problemelor pielii cu tratamentul defectelor articulațiilor. Este o combinație de reabilitare, electroterapie, laser, magnetoterapie, masaje și în primul rând terapie în apă minerală sulfuroasă.

Influența apei minerale aduce relaxarea musculaturii, creșterea aportului de sânge și, ulterior, ajunge la procesul curativ al pielii, explică dr. Otilia Oprișan, medic balneolog.

În tratamentele balneare aplicate în bazele de tratament de la Băile Herculane se folosesc în scop terapeutic mineralele din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu), precum şi proprietăţile apei (temperatură, curenţi, presiune etc.) sau cele ale nămolurilor.

În plus, în ultimii ani, pe lângă băile în apă termală s-au adăugat şi tratamente SPA (de întreţinere corporală), cum ar fi sauna, băile cu lumină sau diferite tipuri de împachetări (cu parafină sau cu alge).

Factorul natural din atmosferă, un bonus pentru sănătate

Alături de tratamentul balnear prin băi specifice sulfuroase, la Băile Herculane se adaugă și factorul natural din atmosferă, un aspect deloc de neglijat.

Un atu al zonei, aerul de aici are cele mai mari concentrații de ioni negativi din România. Acest factor are un puternic impact asupra sistemului nervos central, acționând pentru relaxarea și vindecarea insomniilor.

Rezultatul? Acest factor combate, de asemenea, în mod eficient stresul ce cauzează și  întreține psoriazisul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian