Probleme de sănătate care se agravează iarna

Anumite afecţiuni pot apărea sau se pot agrava ca urmare a temperaturilor scăzute. Află care sunt!
  • Publicat:
Probleme de sănătate care se agravează iarna

Iarna este perioada sărbătorilor, când ne bucurăm de zăpadă şi de prezenţa celor dragi, dar şi sezonul în care ne îmbolnăvim cel mai uşor. Virozele sunt principalele probleme care ne dau bătăi de cap, dar sunt şi alte afecţiuni cu care ne putem confrunta din cauza aerului rece sau uscat. În plus, absenţa fructelor şi legumelor proaspete de sezon ne privează organismul de vitaminele, mineralele şi antioxidanţii cu rol benefic pentru sistemul imunitar.

 

Din fericire, există câteva alimente pe care le poţi consuma iarna pentru a-ţi reface stocul de substanţe nutritive!

Vezi mai jos care sunt afecţiunile care pot apărea sau se pot agrava din cauza temperaturilor scăzute!

7 afecţiuni frecvente în timpul iernii

Gripa – este o infecţie cauzată de un virus, care se poate răspândi cu uşurinţă pe calea aerului, prin strănut, tuse sau atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se cunoaşte cu certitudine de ce virusul gripei apare cu precădere în lunile reci, dar medicii susţin că lipsa de vitamina D, deci absenţa luminii soarelui, aerul uscat şi rece ar putea contribui la răspândirea acestuia.

Dacă te-ai îmbolnăvit de gripă, este important să te odihneşti, să eviţi contactul cu persoanele sănătoase (pentru că poţi transmite mai departe boala), să te hidratezi cu apă din belşug şi să mănânci supe calde, care ajută la ameliorarea simptomelor. În cazul în care te simţi foarte rău, cere sfatul medicului de familie, care îţi poate recomanda medicamente adjuvante. Pentru a preveni îmbolnăvirea cu tulpini periculoase de gripă, este indicat să faci vaccinul antigripal. Află aici totul despre vaccinul antigripal!

Pielea uscată – este o problemă frecventă în sezonul rece, mâinile fiind cele mai expuse aerului rece şi temperaturilor extrem de scăzute. O cremă intens hidratantă este suficientă pentru a repara mâinile crăpate şi uscate. De asemenea, este indicată folosirea unui săpun blând şi a unei loţiuni care conţine vaselină sau unt de shea, ingrediente care reţin umezeala la nivelul pielii. Este important să îţi protejezi mâinile cu mănuşi călduroase şi să eviţi produsele de curăţenie care agresează pielea, şi aşa sensibilizată de frig.

Durerile articulare – schimbările de umiditate şi de temperatură pot declanşa inflamaţiile la nivelul articulaţiilor, ducând la apariţia durerilor, potrivit Arthritis Foundation. Pentru a preveni sau a ţine sub control durerile articulare, este important să te îmbraci corespunzător – acordă atenţie în special mâinilor, picioarelor, capului, pentru că extremităţile sunt zonele care pierd cel mai uşor căldura corporală. De asemenea, evită sedentarismul, deoarece poate agrava durerile de articulaţii. Câteva exerciţii uşoare efectuate zilnic pot ajuta la „dezmorţirea” oaselor.

Herpesul – poate fi cauzat de diverse tulpini ale virusului herpes simplex, majoritatea persoanelor infectate purtând acest virus în organism pentru toată viaţa. În sezonul rece însă, când sistemul imunitar este mai slăbit, virusul este reactivat şi de aceea apare herpesul oral, sub forma unor bule mici, iritante, în colţurile gurii. Potrivit Mayo Clinic, expunerea la vânt, la aerul uscat, oboseala, frigul şi infecţiile virale pot declanşa apariţia herpesului oral. La fel ca orice altă infecţie virală, herpesul oral trece de la sine, cu ajutorul odihnei, hidratării şi alimentaţiei corecte. Un unguent antiviral poate fi, de asemenea, util pentru ameliorarea simptomelor neplăcute.

Astmul – aerul rece, uscat şi praful care se poate acumula în casă pot agrava simptomele astmului. De asemenea, umiditatea crescută din casă poate fi un factor de risc în apariţia mucegaiului, un alergen extrem de periculos pentru astmatici. Pentru a preveni crizele de astm, este indicată folosirea unui umidificator şi aerisirea zilnică a locuinţei.

Infarctul – expunerea organismului la temperaturi extrem de scăzute poate duce la contractarea vaselor de sânge, limitând fluxul sangvin către inimă. De asemenea, efortul intens de a merge prin zăpadă dau datul la lopată, pentru înlăturarea acesteia, poate suprasolicita muşchiul cardiac, ducând la un atac de inimă, în special în cazul persoanelor cardiace. Pentru reducerea riscului de infarct, se recomandă hainele în straturi, efortul fizic moderat şi evitarea mersului prin zăpadă. Citeşte aici un ghid de supravieţuire pe timp de viscol!

Tulburarea afectiv sezonieră (depresia de iarnă) – este o afecţiune cauzată în principal de lipsa luminii naturale. Soarele este mai zgârcit la vedere în lunile de iarnă, iar acest lucru poate deregla nivelurile de melatonină şi serotonină, hormoni care joacă un rol important în echilibrarea stării emoţionale. Terapia cu lumină (luminoterapia), exerciţiile fizice moderate şi activităţile în aer liber pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi lipsa de energie, apetitul exagerat, letargia sau iritabilitatea. De asemenea, meditaţia, yoga, suplimentele cu melatonină şi ceaiul de sunătoare pot regla nivelul de melatonină, prevenind astfel stările depresive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”