Probioticele ţin la distanţă diareea în vacanţa de vară!

Nimeni nu îşi doreşte ca mult aşteptată vacanţă să fie stricată de problemele digestive apărute peste noapte. Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, apelaţi cu încredere la probiotice, microorganismele prietenoase care alcătuiesc flora intestinală.
  • Publicat:
Probioticele ţin la distanţă diareea în vacanţa de vară!

Nimeni nu îşi doreşte ca mult aşteptata vacanţă să fie stricată de problemele digestive apărute peste noapte. Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, apelaţi cu încredere la probiotice, microorganismele prietenoase care alcătuiesc flora intestinală. Ele permit combaterea microorganismelor „rele”, cauzatoare de infecţii. În sezonul cald, cele mai frecvente sunt infecţiile digestive.

O serie de studii demonstrează că administrarea de probiotice şi prebiotice ajută la prevenirea şi tratarea infecţiilor digestive.

Cum apare dezechilibrul florei intestinale?

În cazul unui organism sănătos, tubul digestiv este colonizat de aproximativ 100.000 de miliarde de bacterii, aparţinând a peste 400 de specii diferite. Acestea alcătuiesc un ecosistem stabil, care este esenţial pentru menţinerea stării de sănătate. Orice factor care perturbă echilibrul florei intestinale poate provoca o îmbolnăvire.

Cele mai frecvente dezechilibre ale florei intestinale sunt cauzate de infecţii cu virusuri, bacterii sau fungi, dar şi de unele medicamente cum ar fi antibioticele. Aceste dezechilibre se manifestă în majoritatea cazurilor prin boli diareice.

Cum acţionează probioticele?

Probioticele acţionează prin trei mecanisme principale:

  • Reglează activitatea sistemului imunitar de la nivelul intestinului. Probioticele întăresc imunitatea atunci când aceasta este slăbită, de exemplu în momentul dezvoltării sistemului imunitar la copil sau în cazul unor îmbolnăviri. Tot probioticele sunt cele care diminuează hiperstimularea sistemului imunitar în cazul alergiilor sau bolilor inflamatorii intestinale.
     
  • Cresc funcţia de barieră a mucoasei intestinale. Probioticele contribuie la formarea şi protejarea mucoasei intestinale, precum şi la producerea de anticorpi de tip IgA (cu rol în aglutinarea bacteriilor, împiedicând penetrarea mucoaselor).
     
  • Au efect antimicrobian direct. Probioticele au capacitatea de a lua locul bacteriilor patogene (fenomenul de competiţie) şi de a împiedica adeziunea acestora la peretele intestinal.

De ce sunt necesare probioticele în prevenirea şi tratarea diareei?

Există mai multe tipuri de boli diareice în funcţie de agentul patogen responsabil: virusuri, bacterii, ciuperci, paraziţi. Cea mai frecventă este boala diareică acută sau gastroenterita virală, care afectează atât adulţii, cât mai ales copiii în sezonul cald.

Studii reprezentative demonstrează că probioticele care conţin microorganisme de tip Lactobacillus şi Bifidobacterium reduc riscul de a contracta gastroenterita estivală.

Dar probioticele sunt necesare şi în tratamentul diareei. S-a constatat că acestea reduc durata bolii, odată ce ea s-a declanşat, pentru că probioticele ajută flora intestinală să se refacă mai rapid. 

Un alt studiu dovedeşte că probioticele pe bază de Lactobacillus helveticus şi Lactobacillus rhamnosus pot preveni diareea cauzată de Clostridium difficile.

Aceasta este una dintre cele mai de temut bacterii, infecţia generată de Clostridium difficile fiind foarte greu de tratat, după cum sugerează şi denumirea.

Ce puteţi face pentru a preveni diareea călătorului?

Începeţi o cură de probiotice cu o săptămână înaintea plecării în vacanţă pentru a profita la maximum de proprietăţile lor protectoare şi continuaţi administrarea pe durata sejurului.

Respectaţi regulile de igienă şi siguranţă alimentară pe întreaga perioadă a vacanţei:

  • spălaţi-vă mâinile foarte frecvent
  • consumaţi carne bine preparată termic
  • consumaţi numai fructe şi legume care se pot descoji
  • beţi numai apă îmbuteliată (inclusiv pentru a vă spăla pe dinţi)
  • nu utilizaţi cuburi de gheaţă
  • evitaţi îngheţata şi alte produse perisabile
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân