Nu lăsa ficatul gras să-și facă de cap! Riști boli foarte grave dacă nu ții regim

Ficatul gras (steatoza hepatică) poate progresa în afecțiuni mult mai grave atunci când nu este tratat corespunzător. Regimul alimentar este foarte important!
 • Publicat:
Nu lăsa ficatul gras să-și facă de cap! Riști boli foarte grave dacă nu ții regim
Foto: Shutterstock

Ficatul gras (steatoza hepatică) este o afecțiune care constă în acumularea excesivă (peste 10% din suprafața organului) de grăsimi, în special trigliceride, în celulele hepatice.

În lipsa unui tratament adecvat și mai ales a schimbării regimului alimentar, această boală poate favoriza apariția altor boli mult mai grave, cum este ciroza hepatică sau cancerul de ficat.

Care sunt semnele ficatului gras

De cele mai multe ori, ficatul gras (steatoza hepatică alcoolică sau non-alcoolică) este descoperit la analize de rutină, când valorile enzimelor hepatice TGO/TGP, ale trigliceridelor, colesterolului, glicemiei și markerilor virali (Ag HBs, anticorpii Anti VHC) sunt cu mult peste limitele normale.

Unele persoane pot prezenta anumite simptome, dar deseori acestea apar în stadii tardive, când boala este într-o fază evolutivă avansată.

Semnele unui ficat gras pot consta în:

Ficatul gras (steatoza hepatică). Ce boli poți face dacă nu ții regim

Ignorarea simptomelor, amânarea analizelor de rutină și regimul alimentar bogat în grăsimi, sucurile acidulate, energizante, alcoolul, toate acestea duc la evoluția fulminantă a steatozei hepatice.

Dacă nu se iau măsuri la timp, ficatul gras (steatoza hepatică) poate duce la inflamație, necroză și regenerare nodulară, potrivit medscape.com. Cu alte cuvinte, ficatul crește foarte mult în volum și are funcțiile complet date peste cap.

Printre complicațiile ce pot surveni ca urmare a lipsei de tratament pentru ficatul gras se numără:

 • Diabetul zaharat
 • Hipertensiunea arterială
 • Boala cronică de rinichi
 • Fibroza hepatică (acumularea în exces de țesut cicatriceal nefuncțional la nivelul ficatului)
 • Icter (îngălbenirea pielii și a mucoaselor)
 • Edem (umflarea picioarelor)
 • Ascită (acumularea anormală de lichid în cavitatea abdominală)
 • Varice esofagiene (sunt cauzate de creșterea presiunii în sistemul venos port, în special în ciroză, și pot cauza hemoragie digestivă superioară, o urgență medicală)
 • Encefalopatie hepatică (ficatul nu mai este capabil să elimine toxinele din sânge, iar acestea ajung la creier și determină stări de somnolență, confuzie, pierderi de memorie sau, în cazurile grave, coma)
 • Ciroză hepatică (odată ajuns în acest stadiu, ficatul nu mai poate fi reparat, deoarece este aproape integral înlocuit de țesut cicatriceal și apar nodulii de regenerare)
 • Carcinom hepatocelular (cancer de ficat)
 • Insuficiență hepatică

Depistat în stadiu timpuriu, ficatul gras (steatoza hepatică) poate fi „reparat” cu regim alimentar, diverse suplimente, renunțarea la alcool, sucuri și energizante. În schimb, continuarea stilului de viață care a dus la afectarea ficatului grăbește semnificativ evoluția bolii spre forme mult mai grave, unele fatale.

În consecință, mergeți periodic la controale medicale de rutină, aveți grijă la alimentație, nu faceți excese de alcool și alte băuturi care sunt toxice pentru ficat, nici nu înghițiți hapuri pentru orice mică durere pentru că, da, și medicamentele pot distruge celulele hepatice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc