Mituri despre melatonină pe care trebuie să le dai uitării de azi

  • Publicat:
Mituri despre melatonină pe care trebuie să le dai uitării de azi
Sursa foto: shutterstock

Melatonina este o soluție pe care te poți baza atunci când mergi într-o vacanță și îți schimbi fusul orar, însă nu este musai pentru somn. Există câteva mituri care circulă în online și nu numai despre acest supliment. Iată ce ar trebui să știi.

Melatonina este un supliment pentru somn (FALS)

Deși folosirea acesteia ca supliment a devenit atât de populară în ultimii ani, melatonina este de fapt un hormon pe care corpul îl produce în mod natural. Melatonina nu este un somnifer, ci un regulator al ritmului circadian. De fapt, în multe țări se vinde cu rețetă, iar recomandarea de administrare este pe termen scurt. Ea ajută la reglarea ciclului de somn și trezire, dar nu produce somn în mod direct sau instantaneu.

Melatonina ajută la îmbunătățirea somnului (FALS)

Potrivit specialiștilor, melatonina este folosită mai degrabă pentru reglarea temporară a ritmului circadian. Puține sunt dovezile care atestă îmbunătățirea calității somnului pe termen lung.

Citește și: Perturbarea ritmului circadian, o problemă comună din spatele bolilor mentale

Melatonina nu are efecte secundare (FALS)

Melatonina este un hormon și poate afecta alți hormoni. Luând multă melatonină (3-5 mg), cu timpul îți poate afecta și ceilalți hormoni și îți poate chiar suprima capacitatea organismului de a o produce în mod natural.

Cercetările arată că efectele secundare ale folosirii intensive ale acestui supliment sunt de regulă medii, însă au existat și cazuri în care persoanele în cauza au experimentat coșmaruri, amețeli și dureri de cap.

Melatonina este sigură chiar și în cantități mari (FALS)

Oricât de tentant ar fi să iei melatonină ca să adormi repede, acest supliment nu îți garantează reușita. Nici măcar în doze mari. Dacă iei mai mult de 3 sau 5 mg pe noapte, înseamnă că melatonina nu este pentru tine.

Dacă iei melatonină în doze mari, te poți confrunta cu efecte adverse: apariția migrenelor, stări de amețeală.

Melatonina te poate ajuta să treci rapid peste jet lag (FALS)

Deși melatonina poate ajuta la ajustarea ritmului circadian la un fus orar diferit, nu este un remediu miraculos și poate fi mai eficientă în combinație cu alte strategii pentru gestionarea jet lag-ului. Jet lag-ul apare atunci când ritmul circadian al corpului nu se sincronizează imediat cu noul fus orar, ceea ce poate duce la o serie de simptome neplăcute, cum ar fi insomnie, oboseală, tulburări digestive sau confuzie.

Melatonina poate fi utilizată pentru a ajuta la minimizarea acestor simptome și pentru a facilita ajustarea la noul program de somn și trezire.

Citește și:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân