Metoda simplă prin care depistezi devreme cancerul la sân. 8 semne la care să fii atentă

  • Publicat:
Metoda simplă prin care depistezi devreme cancerul la sân. 8 semne la care să fii atentă
Foto: Shutterstock

Autoexaminarea sânilor este crucială pentru depistarea la timp a semnelor cancerului la sân. Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire ale femeilor cu cancer mamar sunt mai mari. 

Dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie, detaliază în ce constă autoexaminarea sânilor, când trebuie făcută, ce semnale sunt motive de îngrijorare și ce e de făcut mai departe dacă descoperim un nodul la sân.

De ce și când se face autoexaminarea sânilor

Autoexaminarea sânilor crește posibilitatea descoperirii precoce a unui cancer de sân. Și, precum știm, cu cât descoperim mai precoce, cu atât prognosticul este mai bun.

De aceea orice schimbare sau asimetrie în sân trebuie raportată medicului. Practicând autoexaminarea regulat, vom putea fi sigure de cum arată și cum se simt la palpare sânii noștri, astfel încât vom putea sesiza orice modificare în aspectul sau consistența sânilor.

Autoexaminarea sânilor se face lunar. Femeile ar trebui să practice autoexaminarea sânilor imediat după menstruație, când sânul devine mai moale, astfel încât orice nodul poate fi palpat mult mai ușor, începând cu 20 de ani și continuând toată viața, chiar și în timpul sarcinii și mai ales la menopauză.

Autopalparea este bine să fie făcută în același moment (1-5 zile după menstruație) al lunii, pentru că o nodulație care apare înainte de ciclu (din cauza creșterii glandelor și canalelor galactofore sub influența hormonilor estrogeni și progesteron) și care dispare imediat după menstruație poate fi perfect normală și nu trebuie să ne alarmeze.

Cum ne examinăm sânii în oglindă

Stăm dezbrăcate în față oglinzii și inspectăm forma, mărimea, simetria și aspectul uniform al pielii.

Palpam apoi sânul cu buricele degetelor mijlocii prin apăsări ușoare, pas cu pas, urmărind un anumit tipar pentru a palpa tot sânul, fără a ne grăbi.

Sunt situații în care pacienta are așa-zișii sâni fermi sau fibroși sau prea mari și palparea este dificilă chiar și pentru un medic experimentat, dar aceasta nu înseamnă că autoexaminarea nu trebuie să se facă, ci doar că în aceste situații aceste paciente trebuie să facă un examen senologic mai des decât alte femei, ecografia și mamografia fiind investigații accesibile și relativ ieftine.

Semne de alarmă la care să fim atente

Când ne autoexaminăm sânii în oglindă, trebuie să fim atente la anumite modificări care pot ridica suspiciunea de cancer la sân:

  • Nodul ferm, dur și nedureros, care se simte diferit de restul sânului, care poate trage în timpul mobilizării pielea sau țesutul din jur sau poate fi greu mobilizabil
  • Modificări ale pielii: decolorarea sau o roșeață pe pielea sânului, așa-numită coajă de portocală, o venă sau mai multe pe care nu le aveai în trecut, înfundarea pielii într-o anumită zonă, excoriații sau scuame pe piele sau mamelon
  • Durere sau arsură în momentul alăptării
  • Febră sau oboseală de cauza neprecizată
  • Aplatizare, inversiune sau orice modificare a unui mamelon
  • Orice secreție (mai ales sanguinolentă) unilaterală din mamelon nelegată de alăptare sau lehuzie
  • Orice nodul apărut la o femeie cu istoric de cancer mamar în familie
  • Orice nodul care nu se modifică sau nu devine dureros în timpul menstruației
Foto: Shutterstock

Ce faci dacă descoperi o formațiune la sân

Te programezi la ginecolog, care îți poate face o ecografie, mamografie sau o biopsie. Ecografia și mamografia depistează cancere milimetrice, fiind investigații specifice, nefiind nevoie de o investigație invazivă cum este biopsia tumorală.

„În studiile actuale se consideră că autoexaminarea sânilor este mai puțin eficientă decât mamografia în detectarea cancerului mamar, dar practica mea de 27 ani contrazice aceste studii. Aproximativ toate femeile pe care le-am diagnosticat cu cancer de sân au apelat la ginecolog pentru confirmare pentru că ele sau soțul descoperiseră formațiunea mamară.

De aceea consider că autoexaminarea sânilor este foarte folositoare în aprecierea sănătății sânilor. Fiind familiarizate cu mărimea, forma, aspectul sau consistența propriilor sâni vom putea observa orice anormalitate care să ne trimită la medic”, încheie dr. Monica Holicov.

Dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân