Mesajul disperat al unui medic de familie către pacienți: „Nu stați acasă de frica spitalului, că puteți regreta mai târziu”

Medicul de familie Mădălina Vesa a postat recent pe o rețea de socializare un mesaj prin care atenționează pacienții să nu se lase pradă fricii de internare în spital, de teama coronavirusului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mesajul disperat al unui medic de familie către pacienți: „Nu stați acasă de frica spitalului, că puteți regreta mai târziu”

Dr. Mădălina Vesa spune că internarea nu este necesară dacă simptomele nu sunt serioase, dar este important ca pacientul să țină legătura cu medicul de familie, pentru că acesta îi cunoaște istoricul medical și știe cel mai bine cum să gestioneze cazurile ușoare și medii de COVID-19.

De asemenea, medicul atrage atenția că noua ordonanță de urgență va duce la clacarea DSP-urilor și a cabinetelor de medicină de familie, din cauza birocrației stufoase. Redăm, mai jos, postarea integrală a medicului de familie Mădălina Vesa.

Nu vă trimitem la internare dacă simptomele nu sunt serioase

„Dragi pacienți! Vă rog să respectați și să luați toate măsurile de protecție. În fiecare zi am pacienți simptomatici. Vă rog să ne dați mesaj în cazul în care aveți simptome, indiferent care ar fi acestea.

Nu stați acasă de frica spitalului, că puteți regreta mai târziu. Nu vă trimitem la internare dacă simptomele nu sunt serioase.

Știm să gestionăm cazurile ușoare și medii la domiciliu și în funcție de patologia pacientului nostru și evoluția zilnică, vom putea să vă dăm cel mai bun sfat referitor la momentul internării.

În acest moment sunt pline spitalele, așa că vom face triajul cât se poate de serios. Pun accent pe acest lucru pentru că astăzi am aflat că o cunoștință a mea a murit (acum 2 săptămâni) de COVID pentru că a refuzat să meargă la spital și când s-a dus era deja muribundă (într-o insuficiență respiratorie extrem de mare încât trebuia intubată, cred că a decedat în ziua când a fost dusă la spital).

Nu mai trimitem la testare decât simptomaticii! Pentru cazurile ușoare, medii, sincer nici nu aș mai avea nevoie de testare (semnele sunt foarte sugestive), dar din cauza faptului că am nevoie de deciziile de izolare de la DSP pentru eliberarea concediilor medicale (de fapt nu doar pentru concediu medical se dă această izolare), am nevoie de această testare.

În Occident, orice medic de familie poate să elibereze concediul medical fără niciun act adițional. Ei nici măcar nu au formulare speciale așa cum avem noi. Este suficientă o foaie A4 în care medicul specifică durata concediului – durată unde nu exista limită de zile așa cum avem noi.

Din cauza legislației extrem de proaste, medicul de familie din România este constrâns. Speram ca cei din MS/CNAS să facă modificările necesare în legislație (din martie până în august au avut suficient timp) astfel încât să pregătească acest val de îmbolnăviri și să putem prelua noi, medicii de familie, fără probleme, cazurile ușoare și medii. Din păcate nu s-a întâmplat acest lucru.

Noi, medicii de familie, dar și DSP-ul vom claca în curând

În consecință, noi, medicii de familie, dar și DSP-ul vom claca în curând. Pentru că hârtiile ne vor îngropa.

Alba a ajuns la peste 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, fiind pe locul 1 pe țară. Curând vom ajunge la 1 la mie… Pentru că nu se va mai putea testa (nici nu mai contează motivul).

Și vom fi în situația când știu că pacientul X are COVID, dar nu îi pot elibera concediul medical necesar pentru că nu am o hârtie, care se eliberează doar în urma testării. Suntem într-un cerc vicios.

Dacă în martie felicitam guvernul și DSP-ul pentru deciziile cât se poate de bune luate la acea vreme… speram ca și MS și CNAS să continue cu modificări legislative astfel încât să ne facem meseria la adevărata ei valoare și să ne ajutăm pacienții (pentru că era evident că nu putem trăi prea mult în stare de urgență). Dar, din păcate, acea perioadă de urgență nu a fost fructificată deloc, nu au făcut modificările cerute de noi, medicii de familie, ca să existe un circuit mai facil pentru pacient.

De acum, totul depinde doar de noi

N-am nici cea mai vagă idee ce se va întâmpla. Dar insist asupra mesajelor către noi. Vă vom răspunde în funcție de gravitatea cazului. Vorbim la telefon tot timpul, scriem tot timpul, la cabinete consultăm.

Per total, suntem pe baricade 12 ore/zi sau și mai mult, inclusiv sâmbăta și duminica. Doar să ne înțelegeți că trebuie să prioritizăm cazurile, că nu vă vom putea răspunde în timpul dorit de dumneavoastră.

Dacă vă răspundem sec, enumerăm ce trebuie făcut fără prea multă vorbărie, să nu considerați că nu avem chef… ci pur și simplu nu mai avem voce sau nu mai avem timp de scris. Folosesc pluralul pentru că știu că scriu și în numele unor colegi de-ai mei, medici de familie.

De acum, totul depinde doar de noi, nu mai putem aștepta nimic de la stat, că s-au depășit cazurile când se mai putea face ceva.

PS: măcar în al 12-lea ceas, dorim din partea autorităților respect. O vorbă bună. Că mai mult se pare că nu merităm. Sper să nu ajungem să fim vinovații de serviciu (avem o istorie în spate… de aceea și scriu aceste rânduri, pentru a le reciti peste o lună sau peste un an). Această frază doar cunoscătorii o înțeleg.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân