Care sunt simptomele COVID-19

  • Publicat:
Care sunt simptomele COVID-19
Durerea de cap este un alt simptom frecvent pentru coronavirus

COVID-19 este boală respiratorie sau/și vasculară provocată de infecția cu virusul SARS-CoV-2, care poate afecta atât sistemul respirator (nas, gât, sinusuri, plămâni), cât și pe cel circulator. Potrivit CDC, noul tip de coronavirus are implicații puternice și asupra vaselor de sânge, mulți pacienți dezvoltând complicații cardiovasculare.

Noul coronavirus se transmite prin contact direct cu picăturile respiratorii infectate, la fel ca gripa, dar rata de mortalitate este mult mai crescută decât în cazul gripei.

Rata de transmitere a noului coronavirus este relativ crescută, o persoană infectată putând îmbolnăvi 4-7 persoane. Spre comparație, o persoană infectată cu virusul gripal poate îmbolnăvi 1-2 persoane.

Simptomele COVID-19. Cum se manifestă infecția cu noul coronavirus

Simptomele COVID-19 pot apărea la 2-14 zile de la contractarea virusului SARS-CoV-2 și pot varia de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, de moștenirea genetică sau de starea generală de sănătate.

Printre cele mai frecvente manifestări ale COVID-19 amintim:

Această listă de simptome nu este completă, existând noi manifestări ale bolii descoperite pe măsură ce sunt efectuate studii observaționale de amploare. De aceea, dacă prezentați un simptom care vă îngrijorează, adresați-vă medicului pentru un consult de specialitate.

Noul coronavirus poate favoriza apariția cheagurilor de sânge, aspect care crește riscul de embolism pulmonar, infarct, insuficiență respiratorie sau accident vascular cerebral. De asemenea, în formele moderate și grave ale bolii COVID-19 poate surveni pneumonia sau disfuncția multiplă de organe.

O persoană poate transmite noul coronavirus chiar și atunci când nu prezintă simptome. Această persoană se numește asimptomatică (nu prezintă deloc simptome de COVID-19) sau presimptomatică (nu a dezvoltat încă simptome de COVID-19).

Pentru prevenirea transmiterii SARS-CoV-2, este esențial să fie respectate cele 3 măsuri simple, dar extrem de eficiente:

  • masca purtată peste gură și peste nas în spațiile închise, dar și în cele deschise, dacă sunt aglomerări de persoane (malluri, piețe, biserică etc.)
  • spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde
  • menținerea distanței fizice de peste 2 metri față de alte persoane
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”