Diabetul și hipertensiunea arterială pot crește riscul de boli de rinichi

09.10.2020
Diabetul și hipertensiunea arterială pot crește riscul de boli de rinichi

Bolile de rinichi pot avea numeroase cauze, însă cel mai des întâlnite sunt diabetul și tensiunea arterială care nu este ținută sub control. Ce alte afecțiuni pot afecta rinichii și care sunt problemele cu care se confruntă pacienții cu boli renale explică dr. Grigore-Costin Tomulescu, medic nefrolog, disponibil pentru evaluări la distanță pe platforma Medicentrum.ro

CSÎD: Care sunt bolile care duc și la afecțiuni renale, ca o complicație? Care sunt cel mai des întâlnite situații de acest gen pe care le întâmpinați?

Dr. Grigore-Costin Tomulescu: Există un număr mare de boli care duc și la afecțiuni renale, cel mai des întâlnite fiind: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, infecțiile de tract urinar recurente și pielonefritele, cefaleea cronică, guta, sinuzitele recurente, ciroza hepatică, hepatita B sau C, deteriorarea auzului, amigdalita sau unele tipuri de cancere.

CSÎD: Mai ales în această perioadă în care distanțarea fizică este recomandată, dar și înainte de criză, dvs. țineți legătura cu pacienții prin platforma de telemedicină. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă persoanele care vă contactează astfel?

Dr. Grigore-Costin Tomulescu: Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienții care mă contactează pe platforma de telemedicină sunt creșterea creatininei serice și/sau a ureei sangvine, infecțiile urinare recidivante, litiaza renală, precum și nefropatia diabetică, prezentă la un pacient cu istoric îndelungat de diabet zaharat.

CSÎD: De unde știm dacă trebuie să ne adresăm unui medic de medicină internă, unui nefrolog sau unui infecționist?

Dr. Grigore-Costin Tomulescu: Nefrologia reprezintă ramura medicinei interne ce se ocupă cu studiul funcției și bolilor de rinichi. Medicul internist poate trata afecțiunea renală sau poate îndruma pacientul către medicul specialist nefrolog. Medicul infecționist se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și profilaxia bolilor infecțioase, studiind apariția, dezvoltarea și manifestările clinice ale bolilor infecțioase cauzate de agenții patogeni.

COVID-19 și bolile renale. Dr. Grigore-Costin Tomulescu, medic nefrolog, explică de ce există un risc crescut de complicații
Dr. Grigore-Costin Tomulescu, medic nefrolog
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
10 mituri despre COVID-19
10 mituri despre COVID-19
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!