Dr. Iosif Niculescu: Femeile la menopauză riscă complicații dacă fac Covid-19

Bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 sau obezitatea, adesea efecte ale menopauzei,  cresc riscurile în cazul infecției cu noul coronavirus
29.10.2020 | Dragoi Madalina
Dr. Iosif Niculescu: Femeile la menopauză riscă complicații dacă fac Covid-19
“Femeile aflate la menopauză nu trebuie să întârzie consultul anual la medicul ginecolog sau să ezite să contacteze medicul curant atunci când este nevoie. Peste 50% dintre pacientele noastre au fost surprinse să afle că multe lucruri țin doar de propria motivație în contextul situației lor - mișcare, schimbare a comportamentului alimentar, modificări în comportamentul relațional, psihoterapie - pe lângă tratamentele recomandate”, spune Iosif Niculescu. foto arhivă

Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunității, fiind asociată cu o scădere a celulelor de imunitate (T), ceea ce duce la creșterea frecvenței patologiilor oncologice (cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare). În această perioadă crește și frecvența reacțiilor inflamatorii, bolilor autoimune, toate acestea considerate de asemenea factori de risc pentru infecția cu Covid-19.

Medicul ginecolog Iosif Niculescu a anunțat că a făcut un sondaj, iar peste 30% dintre pacientele unei clinicii de menopauză prezintă afecțiuni ce constituie un factor de risc în eventualitatea unei infecții cu Covid19. “Chiar dacă menopauza este o stare fiziologică, nu o boală, modificările hormonale specifice pot duce la o patologie complexă, fapt care face femeile din acestă categorie să fie mai vulnerabile la infecția cu noul coronavirus. Există o serie de studii ce arată că o scădere a estrogenului este asociată cu o vulnerabilitate mai mare în fata virusului și simptome mai severe”, explică Iosif Niculescu, medic ginecolog.

 Din cauza modificărilor hormonale, crește riscul complicațiilor în caz de infecție cu Sars-Cov-2

Multe dintre efectele menopauzei asupra organismului femeilor constituie factori de risc în eventualitatea unei infecții cu Sars-Cov2. Modificările hormonale caracteristice perioadei de menopauză contribuie semnificativ la creșterea incidenței bolilor cardiovasculare. Acestea apar, în medie, cu 7-10 ani mai târziu la femei decât la bărbați și sunt asociate cu instalarea menopauzei (hormonii sexuali feminini au funcție de protecție cardiovasculară).  Diabetul de tip 2 poate fi asociat cu scăderea hormonilor sexuali, precum și creșterea în greutate, frecventă în această etapă. Toate aceste modificări constituie factori de risc major în eventualitatea unei infecții cu Covid19.

Multe dintre femeile la menopauză au deja boli cronice

30% dintre pacientele care au ajuns la clinica de menopauză în ultimul an prezintă deja patologie medicală asociată, mai mult sau mai puțin severă (boli cardiace, boli vasculare, afecțiuni osteo-articulare, obezitate, probleme oncologice, tulburări de statică a organelor genitale – prolaps, tulburări endocrine). Suplimentarea hormonală, acolo unde nu există contraindicație medicală, ajută femeile să treacă mai bine peste această stare fiziologică, dar și să facă mai bine față unei eventuale infecții cu Covid-19”, spune Iosif Niculescu, medic ginecolog.