Dr. Rodica Tănăsescu: rolul medicului de familie în echipa care depistează și tratează cancerul de sân

La ora actuală, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de de cancer diagnosticat la femei. Dacă este depistat la timp, cancerul de sân poate fi tratat cu succes de către echipele multidisciplinare de medici.
  • Publicat:

Conform datelor furnizate de GLOBOCAN, peste 2 milioane de femei au fost diagnosticate în 2018 cu cancer de sân. În România, numărul femeilor la care s-a depistat prezența unei tumori maligne mamare a fost de peste 9500.

Dacă este descoperit în stadii incipiente, cancerul mamar poate fi tratat cu succes. Șansele de vindecare pe termen lung depind de stadiul bolii, de abordarea cazurilor în cadrul echipelor multidisciplinare de medici, dar și de respectarea de către paciente a tuturor recomandărilor specialiștilor.

Ce rol are medicul de familie în depistarea cancerului de sân?

De multe ori, medicul de familie este primul care constată prezența unei formațiuni suspecte la nivelul sânului unei paciente. Femeile vin la medicul de familie dacă au suspiciuni după autopalpare, dacă nu se simt bine sau dacă au simptome mai grave precum durerile, secrețiile anormale, ganglionii măriți sau modificări la nivelul pielii din zona sânilor.

Discuția cu medicul de familie poate conduce către depistarea factorilor de risc pentru cancerul mamar așa cum sunt pubertatea precoce, vârsta nașterii primului copil, prezența cazurilor de cancer la rudele de gradul 1. În aceste condiții, medicul de familie care are o suspiciune în privința prezenței unei tumori mamare, va orienta pacienta către investigații suplimentare, acestea corelate cu biopsia oferind un diagnostic de certitudine.

Cât de importantă este autopalparea?

Autopalparea sânilor reprezintă un gest extrem de simplu și de benefic pentru orice femeie. Aceasta se face o dată pe lună, după vârsta de 18 de ani, fiind un moment bun pentru descoperirea unei formațiuni suspecte. Orice modificare de volum, culoare sau secreție de la nivelul sânilor trebuie semnalată medicului. De asemenea, de mare folos pentru o eventuală diagnosticare precoce a cancerului de sân este și respectarea programului de investigații și analize recomandate femeilor, din care nu lipsesc ecografia și mamografia de screening, în funcție de vârstă și de istoricul medical al pacientei.

Despre toate acestea am stat de vorbă în interviul video cu dr. Rodica Tănăsescu, medic primar medicină de familie, care explică rolul medicului de familie în cadrul echipei multidisciplinare de medici care abordează cu succes cancerul de sân.

Mai multe informații despre această afecțiune cu șanse maxime de vindecare la ora actuală, puteți accesa pe platforma www.canceruldesan.ro!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandări: