Medicamente care îți fac limba maronie. Ce spune culoarea neobișnuită a limbii despre sănătatea ta

Petele de culoare pe limbă pot semnala diverse probleme de sănătate. Limba maronie este de obicei o consecință a fumatului sau consumului excesiv de cafea. În schimb, limba de culoare roșu aprins, cu diverse leziuni, semnalează fie o carență de fier sau vitamine, fie cancerul oral în cazurile grave.
  • Publicat:
Medicamente care îți fac limba maronie. Ce spune culoarea neobișnuită a limbii despre sănătatea ta
Sursa foto: Shutterstock @ Tomas Urbelionis

Dacă ai limba maronie și te întrebi ce anume a determinat acest simptom, ia în calcul prima oară medicamentele pe care le-ai luat în ultima perioadă. Anumite antibiotice ar putea să-ți coloreze limba într-o nuanță neplăcută de maro, la fel și folosirea în exces a apei de gură sau fumatul. Sunt însă și situații când petele de culoare și leziunile pe limbă pot fi semne ale unei afecțiuni serioase.

În mod normal, limba trebuie să aibă o culoare roz deschis. Atunci când există probleme, în special din cauza bacteriilor, dar nu numai, limba își schimbă culoarea, cel mai frecvent devenind maronie.

Află mai jos care sunt cauzele colorării limbii și când este cazul să te adresezi medicului.

Limba maronie și respirația neplăcută – ce probleme indică?

Cine are limba maronie trebuie să știe că principalii vinovați sunt, de regulă, fumatul, consumul excesiv de cafea neagră sau ceai și igiena dentară deficitară.

Există totuși și cazuri când limba maronie poate fi o consecință a folosirii în exces de apă de gură pe bază de clorhexidină, mentol sau alunul vrăjitoarelor (Hamamelis virginiana).

De asemenea, alte posibile cauze ale culorii neobișnuite a limbii pot fi anumite medicamente, cum ar fi:

  • moxifloxacina (un antibiotic din clasa fluorochinolonelor utilizat în tratamentul unor infecții bacteriene, cum ar fi pneumonia, conjunctivita, endocardita, tuberculoza și sinuzita)
  • medicamente care conțin bismut, utilizate de obicei pentru reducerea acidității gastrice (arsuri la stomac), tratamentul diareei sau ameliorarea stărilor de greață

Procesul este însă reversibil – la câteva zile după întreruperea acestor tratamente, limba își recapătă culoarea normală, deci nu sunt motive de îngrijorare.

Limba de culoare roșu aprins semnalează o carență de vitamina B12

În schimb, limba de culoare roșu aprins și cu textură netedă poate indica o carență de fier sau vitamina B12. În această situație, ar fi bine să incluzi mai des în regim alimente precum carne de pui, porc, vită, curcan, lactate, ouă, ton, somon, sardine, scoici, midii, ficat de pasăre, linte, spanac, tofu, fasole verde, cartofi dulci, caise, semințe de susan sau de dovleac.

Un semnal de alarmă este prezența leziunilor inflamate sau a excrescențelor pe limbă. Dacă acestea persistă mai mult de 2 săptămâni, ar fi cazul să faci o vizită medicului, pentru că uneori pot semnala existența cancerului oral.

Astfel de leziuni apar mai frecvent la persoanele vârstnice și nu sunt întotdeauna dureroase, deci pot trece neobservate.

Limba albă, încărcată – candidoza e de vină!

Nu în ultimul rând, limba albicioasă este un semn de infecție produsă de Candida (candidoză bucală), o specie de bacterie care trăiește în corpul și pe pielea noastră fără să creeze probleme, dar în momentul în care se multiplică, poate produce infecții atât în cavitatea bucală, cât și în alte zone (candidoza vaginală).

Această afecțiune apare în special în rândul persoanelor imunocompromise sau care iau antibiotice sau corticosteroizi (medicamente care scad inflamația în organism și reduc activitatea sistemului imunitar).

Din fericire, este ușor de tratat, dar trebuie să mergi la medic pentru a-ți prescrie medicamentele necesare.

Și diabetul poate sta la baza limbii albe, însoțită de uscăciunea gurii. Acest lucru se întâmplă deoarece glicemia nu este menținută în limitele normale (hiperglicemie). Așadar, atenție la medicație și la regimul alimentar!

În cazul în care acest simptom persistă și nu ai (încă) un diagnostic de diabet, mergi la medic pentru investigații amănunțite. „Prins” la momentul potrivit, diabetul poate fi întors din drum.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”