Sindromul de gură uscată – ce este, cum se manifestă şi cum se tratează?

Sindromul de gură uscată - ce este, cum se manifestă şi cum se tratează?

Ce este sindromul de gură uscată

Gura uscată sau xerostomia este de fapt scăderea fluxului salivar. Toţi ne întâlnim cu acest fenomen la un moment dat în viaţă, în special în momente de nervozitate, necazuri, stres. Dacă însă aveţi gura uscată tot timpul sau sindromul de gură uscată, este o senzaţie jenantă care poate duce la probleme de sănătate sau poate indica prezenţa unei probleme medicale grave.

Aceasta deoarece saliva nu are numai rol de lubrifiere a cavităţii bucale – ci şi de ajutor în digestie, protejare a dinţilor de carii, prevenire a infecţiilor prin control bacterian şi înlesnirea procesului de masticaţie şi înghiţire.

Cauze

Există mai multe posibile cauze pentru care glandele salivare nu-şi îndeplinesc corect funcţia. Acestea includ:

  • Efectele secundare ale unor medicamente – Peste 400 de medicamente pot cauza gura uscată, inclusiv antihistaminicele, decongestivele, analgezicele, diureticele, antihipertensivele şi antidepresivele.
  • Bolile – Bolile care afectează glandele salivare, ca diabetul, limfomul Hodgkin, boala Parkinson, HIV/SIDA, sindromul Sjogren, pot avea ca efect gura uscată.
  • Radioterapia – Glandele salivare pot avea de suferit în urma expunerii capului şi gâtului la radioterapie, în tratamentul anticanceros. Scăderea fluxului salivar poate fi totală sau parţială, permanentă sau temporară.
  • Chimioterapia – Medicamentele utilizate în tratamentul anticanceros pot avea drept efect saliva vâscoasă, şi de aici senzaţia de gură uscată.
  • Menopauza – Modificarea nivelurilor hormonale afectează glandele salivare, creând adesea senzaţia de gură uscată la femeile în menopauză şi postmenopauză.
  • Fumatul – Senzaţia de gură uscată apare la mulţi fumători de pipă, trabuc sau ţigarete tari.

 

Simptomele de gură uscată

Toţi ne întâlnim cu acest fenomen la un moment dat în viaţă. Când însă acesta nu dispare, înseamnă că există o problemă cu fluxul salivar.

Simptomele de gură uscată includ: o senzaţie de uscat şi lipicios, dificultate la înghiţire, senzaţie de arsură pe limbă, senzaţie de uscăciune în gât, buze crăpate, alterarea simţului gustativ sau un gust metalic în gură, ulceraţii la nivelul mucoasei bucale, respiraţie cu miros neplăcut persistentă, dificultăţi de masticaţie/vorbire.

Sindromul de gură uscată: tratament

Singura modalitate de vindecare este tratarea cauzei care stă la originea senzaţiei de gură uscată. Dacă este efectul medicaţiei, medicul va schimba prescripţia sau doza. Dacă este vorba despre o disfuncţie a glandelor salivare, care a cauzat scăderea fluxului salivar, medicul poate recomanda un medicament pentru ameliorarea funcţiei acestora.

Dacă nu se poate elimina cauza, sau până la eliminarea cauzei, restabilirea lubrifierii cavităţii bucale se poate face în mai multe moduri. Medicul vă poate recomanda substanţe lubrifiante ale mucoasei bucale, ca substituenţii salivari. Şi prin clătirea cu o apă de gură cu formulă specială se poate obţine o ameliorare.

Alte metode:

  • Beţi des câte puţină apă sau băuturi fără zahăr
  • Evitaţi băuturile cu conţinut de cofeină: cafea, ceai sau unele sucuri, pentru că acestea amplifică senzaţia de gură uscată
  • Mestecaţi gumă sau luaţi dropsuri fără zahăr, pentru stimularea fluxului salivar (dacă glandele salivare funcţionează deficitar)
  • Nu consumaţi tutun sau alcool, pentru că amplifică senzaţia de gură uscată
  • Nu uitaţi că alimentele condimentate sau sărate pot amplifica durerea pe fondul unei guri uscate
  • Utilizaţi un umidificator pentru cameră în timpul nopţi

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Tags:
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal