Semnul „rușinos” care poate indica existența cancerului. Nu-l ignora, mergi la medic!

03.08.2022
Semnul „rușinos” care poate indica existența cancerului. Nu-l ignora, mergi la medic!
Sursa foto: Shutterstock

Mâncărimea anală este un simptom considerat „rușinos” și adeseori este ignorat sau considerat banal, fără a se lua în calcul posibilitatea că ar putea ascunde o problemă mai gravă. Spre exemplu, mâncărimea anală poate fi un semn al hemoroizilor, dar și al cancerului anal, mai ales dacă sunt prezente și alte manifestări. 

Chiar dacă nu este atât de frecvent întâlnit, cancerul anal trebuie depistat și tratat în stadii cât mai precoce pentru creșterea supraviețuirii. Majoritatea cazurilor de cancer anal sunt diagnosticate la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, însă manifestările își pot face simțită prezența cu câțiva ani înainte. Din păcate, mulți pacienți ignoră aceste semnale de alarmă și ajung târziu la medic, din cauza rușinii.

Riscul de cancer anal creşte odată cu înaintarea în vârstă şi mai ales dacă aveţi o infecţie cu HPV. Nouă din zece cazuri de cancer anal sunt asociate infecţiei cu HPV. Alţi factori de risc în apariţia cancerului anal sunt fumatul, sexul anal, contactele sexuale cu parteneri multipli, istoricul medical (existența cancerului cervical, vulvar sau vaginal) sau anumite medicamente ori tratamente care scad imunitatea.

Mâncărimea anală și alte simptome specifice cancerului anal

Una din cinci persoane diagnosticate cu cancer anal nu prezintă deloc simptome până în stadii avansate ale bolii, potrivit Cancer Research UK. Principalele manifestări care pot sugera existența cancerului anal sunt următoarele:

Multe dintre aceste simptome sunt asociate cu prezenţa hemoroizilor, de aceea este important să mergeţi la medic, spune Dr. John Newlands, de la Macmillan Cancer Support.

Tratament eficient și mai puțin riscant pentru pacienții cu cancer anal

Principalul tratament recomandat în cazul diagnosticului de cancer anal este radioterapia combinată cu chimioterapie, însă există şi cazuri când este necesară intervenţia chirurgicală.

Operaţia este indicată în cazul tumorilor de mici dimensiuni sau al celor care nu răspund la tratamentul clasic. În situaţii rare, se apelează la îndepărtarea chirurgicală a anusului şi rectului şi crearea unui anus artificial, temporar sau definitiv, procedură numită colostomie, adaugă dr. Newlands.

Deşi este o problemă de sănătate gravă, multe persoane întârzie vizita la medic, din cauza ruşinii. Aceasta trebuie însă depăşită. Cu cât cancerul anal este descoperit și tratat mai devreme, cu atât pacientul are mai multe şanse de vindecare.

Potrivit unui studiu recent condus de Dr. Pavel Vivek, radio-oncolog la Proton Therapy Center, terapia cu fascicul de protoni este eficientă, are mai puține reacții adverse pentru pacient și rata de supraviețuire este mult îmbunătățită.

Terapia cu fascicul de protoni (Proton Beam Therapy) ne permite să țintim doar tumorile, fără a fi afectate țesuturile adiacente, deci pacientul se recuperează mai rapid, explică medicul.

În cadrul studiului, 92% din pacienții diagnosticați cu cancer anal supuși terapiei cu fascicul de protoni au prezentat un regres complet al tumorilor, iar necesitatea de colostomie a fost mult mai mică.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Ce să mănânci pentru un somn liniștit
Ce să mănânci pentru un somn liniștit
Recomandare video
Dr. Răzvan Stavri, SANADOR: cum se tratează eventrația sau hernia incizională