Cancerul anal se poate „camufla” sub forma hemoroizilor. Semnalele de alarmă

Cancerul anal este adesea confundat cu o afecţiune comună, hemoroizii, ca urmare a simptomelor similare. Iată câteva simptome ale cancerului anal, cum se stabileşte diagnosticul şi în ce constă tratamentul!
12.12.2021

Cancerul anal nu este des întâlnit, dar riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă şi mai ales dacă aveţi o infecţie cu HPV. Nouă din zece cazuri de cancer anal sunt asociate cu infecţia cu HPV. Alţi factori de risc în apariţia cancerului anal sunt fumatul, sistemul imunitar deficitar şi prezenţa negilor genitali.

Iată câteva simptome ale cancerului anal, cum se stabileşte diagnosticul şi în ce constă tratamentul!

Cancerul anal: ce simptome apar

Una din cinci persoane diagnosticate cu cancer anal nu prezintă deloc simptome, potrivit Cancer Research UK. Principalele manifestări care pot sugera cancerul anal sunt:

Multe dintre aceste simptome sunt asociate cu prezenţa hemoroizilor, de aceea este important să mergeţi la medic”, spune pentru Huffington Post medicul John Newlands, de la Macmillan Cancer Support.

Diagnosticul de cancer anal: analize recomandate

Dacă medicul suspectează că nu hemorozii sunt cauza simptomelor enumerate mai sus, acesta ar putea recomanda efectuarea unor teste amănunţite. Unul dintre acestea, cel mai important, este proctoscopia. Reprezintă o procedură endoscopică ce permite vizualizarea mucoasei şi a conţinutului rectului şi a colonului sigmoid, adică porţiunea terminală a intestinului gros.

Proctoscopia constă în introducerea unui instrument lung şi subţire (proctoscop) în canalul anal şi a unui cablu cu fibră optică şi cameră video, care permite vizualizarea rectului. Procedura nu durează mai mult de 5 minute şi nu este dureroasă, ci doar inconfortabilă.

De asemenea, medicul ar putea recomanda prelevarea de celule din zona afectată, pentru efectuarea biopsiei.

Alte analize indicate sunt: tuşeul rectal, anoscopia, ecografia endoanală sau endorectal.

Tratamentul pentru cancerul anal

Principalul tratament recomandat în cazul diagnosticului de cancer anal este radioterapia combinată cu chimioterapie, însă există şi cazuri când este necesară intervenţia chirurgicală.

„Operaţia este indicată în cazul tumorilor de mici dimensiuni sau al celor care nu răspund la tratamentul clasic. În situaţii rare, se apelează la îndepărtarea chirugicală a anusului şi rectului şi crearea unui anus artificial, temporar sau definitiv, procedură numită colostomie”, adaugă dr. Newlands.

Deşi este o problemă de sănătate gravă, multe persoane întârzie vizita la medic, din cauza ruşinii. Aceasta trebuie însă depăşită. Cu cât cancerul anal este descoperit mai devreme, cu atât are mai multe şanse de vindecare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice