Colostomie

Imbinare chirurgicală a colonului la nivelul pielii formand un anus artificial, temporar sau definitiv.

Colostomia laterală constă în crearea unui orificiu în peretele colonului şi în fixarea acestuia la o incizie cutanată. Această derivaţie temporară este utilizata ca tratament de urgenţă a unei ocluzii intestinale (întreruperea tranzitului), în amonte de întrerupere.

Colostomia terminală este utilizata in cazul unei ablaţii chirurgicale complete a colonului. Orificiul segmentului în amonte este deschis la nivelul pielii.

In cazul operaţiei lui Hartmann colostomia este provizorie, segmentul constituit din rect şi din anus este  păstrat,  restabilirea continuităţii colice fiind posibilă într-un al doilea timp.

După o colostomie materiilor fecale şi gazele sunt colectate într-o pungă, fixată de piele la nivelul flancului stâng printr-un sistem adeziv.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Mirela Gruia

Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.

citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
De ce nu e bine să mănânci carne la micul dejun. Explicația medicului Virgiliu Stroescu