Mirosul urât al scaunului – ce boli indică mirosul materiilor fecale

Mirosul urât al scaunului poate semnala o boală autoimună sau o problemă cu pancreasul. Află ce boli poate indica mirosul urât al materiilor fecale.
03.12.2021
Mirosul urât al scaunului - ce boli indică mirosul materiilor fecale
Sursa foto: Shutterstock

Mirosul urât al scaunului este dat, de cele mai multe ori, de alimentele pe care le consumăm şi care sunt digerate cu ajutorul enzimelor. Ulterior, acestea ajung în colon, unde există o colonie de bacterii mai mult sau mai puţin benefice. Dar sunt şi situaţii când anumite afecţiuni pot determina acest simptom neplăcut, precum şi diaree, balonare sau flatulenţă.

Află mai jos care sunt posibilele cauze ale mirosului neplăcut al materiilor fecale.

Ce probleme poate ascunde mirosul urât al scaunului

Administrarea de antibiotice

Persoanele care trebuie să urmeze un tratament cu antibiotic se pot confrunta cu diaree, dureri abdominale, crampe, febră şi materii fecale urât mirositoare. Antibioticele perturbă echilibrul florei bacteriene intestinale şi din acest motiv este recomandată şi administrarea simultană a unui probiotic.

Intoleranţa la lactoză

Lactoza este un zahar prezent în mod natural în lapte şi produse lactate, pe care corpul îl digeră cu ajutorul unei enzime numite lactază. În cazul unei persoane intolerante la lactoză, această lactază este produsă în cantităţi insuficiente, motiv pentru care nu are loc o digestie corectă.

Astfel, pot apărea simptome precum: balonare, gaze intestinale, crampe abdominale, scaune moi urât mirositoare şi senzaţie de greaţă.

Mirosul urât al scaunului, semn de celiachie (boala celiacă)

Mirosul urât al materiilor fecale poate fi determinat şi de o boală autoimună numită celiachie. Aceasta constă în reacţia anormală a sistemului imunitar la gluten, proteina din grâu, orz, secară. Pe termen lung, această afecţiune poate duce la malabsorbţia substanţelor nutritive din alimente.

Printre cele mai comune simptome ale bolii celiace se numără: scaunele de culoare deschisă, urât mirositoare, balonare persistentă, durere abdominală, flatulenţă, diaree sau constipaţie, scăderea sau creştere în greutate, oboseală, dureri de oase sau de articulaţii, amorţeala la nivelul picioarelor, crampe musculare, ulceraţii la nivelul gurii, iritaţii pe piele (eczeme, urticarie).

Sindromul intestinului scurt

Aceasta este o boală rară care constă în lipsa unei porţiuni mai mici sau mai mari din intestinul gros sau funcţionarea defectuoasă a acestuia.

Boala poate cauza malabsorbţie nutritivă şi se manifestă prin scaune grase, de culoare deschisă şi cu miros neplăcut, diaree severă, deshidratare, letargie, balonare, arsuri la stomac, scădere în greutate.

Colita ulcerativă

Aceasta este o formă cronică a bolii intestinale inflamatorii şi constă în inflamarea mucoasei care căptuşeşte colonul. Persoanele care suferă de colită ulcerativă pot prezenta simptome precum: constipaţie, diaree, incontinenţă fecală, crampe abdominale şi scaune urât mirositoare.

Mirosul urât al scaunului poate ascunde boala Crohn

Printre simptomele comune ale bolii Crohn, o altă formă de tulburare inflamatorie intestinală, se numără nevoia urgentă de a defeca, hemoragia rectală, scaunele moi cu miros neplăcut, constipaţia, durerile abdominale, oboseala, lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate.

Pancreatita cronică

Această afecţiune constă în inflamaţia pancreasului şi se poate agrava în timp, cauzând complicaţii. Printre simptomele frecvente ale pancreatitei cronice amintim: scaunele de culoare închisă (gri, negre), grase, urât mirositoare, greaţa, vărsăturile, dureri de spate şi cele abdominale, scădere în greutate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”