Operația care te scapă de anus contra naturii. Cum poți avea o viață normală, fără pungă stoma

Operația care te scapă de anus contra naturii. Cum poți avea o viață normală, fără pungă stoma
Foto: profimediaimages.ro

Procedura taTME, indicată mai ales tinerilor cu cancer de rect

taTME sau altfel spus trans anal Total Mesorectal Excision este una dintre cele mai noi tehnici chirurgicale, cu ajutorul căreia se poate prezerva sfincterul anal în cazul cancerului de rect, chiar și atunci când tumora este situată foarte jos.

De obicei, cancerul de rect este tratat folosind tehnici chirurgicale clasice, ceea ce permite salvarea pacientului de boală, însă operația se finalizează cu amputarea sfincterului, iar acest lucru conduce la anus contra naturii permanent. Un anus contra naturii permanent echivalează cu un stil de viață care are de suferit, mai ales la pacienții tineri, cărora le poate fi astfel afectată și funcția sexuală sau cea urinară.

„90% din pacienții diagnosticați cu cancer de rect situat în apropierea sfincterului anal erau condamnați la o viață cu anus contra naturii, cu pungă (stoma). Acesta este un dezastru pentru pacienții de toate vârstele, dar mai ales pentru cei tineri, cazuri care sunt întâlnite din ce în ce mai des cu astfel de patologie. Cu această tehnică nouă pe care am învățat-o în Franța și pe care am perfecționat-o cu Prof. Dr. Hubertus Schmitz-Winnenthal în Germania am inversat acest raport. Acum 90% din pacienții diagnosticați cu cancer de rect situat în apropierea sfincterului anal pot avea o viață fără anus contra naturii”, a mărturisit dr. Octavian Popescu.

Mai departe, medicul detaliază cum se desfășoară această intervenție complexă, dar minim invazivă, care sunt avantajele, precum și riscurile dacă nu este realizată corect.

Cum poate fi evitată evitată colostoma (anus contra naturii)

Echipa abdominală realizează o operație laparoscopică, chirurgie minim invazivă, pentru a elibera rectul împreună cu tot țesutul ganglionar (ganglioni limfatici) în care există riscul de răspândire a celulelor canceroase, pentru a elimina orice risc de reapariție a bolii (recidivă).

Unul dintre avantajele pe care le are această tehnică este faptul că echipa vede cel mai mic detaliu la operația laparoscopică, permițându-i astfel să fie agresivă cu cancerul de rect și blândă cu țesuturile sănătoase din jur, reducând riscul de sângerare, de lezare a nervilor sau alte complicații.

Echipa care operează prin rect va introduce în anus o platformă de laparoscopie prin care, cu ajutorul a 3 instrumente lungi și subțiri (între 5 și 10 mm), va elibera rectul împreună cu tumora rectală de jos în sus, până când se va întâlni cu echipa abdominală.

Avantajul abordului transanal este că echipa medicală poate vedea exact marginea inferioară a tumorii și mai ales cât de departe este aceasta situată de sfincterul anal.

În funcție de acest lucru, se realizează strategia prin care se stabilește cât din rect trebuie îndepărtat, așa încât să poată fi salvat cât mai mult din sfincterul anal, pentru a putea avea o continență normală după o operație (să putem ține scaunul fără să „facem pe noi”).

Operația se finalizează prin coborârea colonului sănătos și prinderea acestuia la sfincterul anal, pentru ca scaunul să fie eliminat pe cale naturală și să se evite stoma definitivă. Asta înseamnă că pacientul nu numai că scapă de cancer de rect, dar poate avea și o viață perfect normală după chirurgie, din toate punctele de vedere, cu funcție sexuală și cea urinară păstrate.

„Am ales să mă operez cu această tehnică pentru că nu am dorit să rămân cu anus contra naturii permanent, era un gând insuportabil pentru mine. Am avut prima operație prin intermediul căreia tumora a fost îndepărtată și mi s-a făcut colostoma temporară, timp de două luni, până când colonul și-a putut relua funcția, apoi colostoma a fost îndepărtată, iar acum am o viață normală, la aproape un an de la operație”, a declarat Vasile Chindeacov, unul dintre pacienții care au beneficiat de această tehnică chirurgicală, deși tumora sa era situată foarte jos, la numai 2 centimetri de rect.

Operația de rect „fără pungă” – riscuri dacă nu este făcută corect

Pentru efectuarea acestui tip de operație, este nevoie de o echipă care să fi realizat mai multe astfel de intervenții, pentru a putea efectua cu succes și în siguranță procedura.

Dacă nu este realizată din prima corect, operația de rect „fără pungă” pentru cancer va avea consecințe negative în șansa la supraviețuire și în calitatea vieții pacientului:

  • risc de recidivă crescut
  • risc de perforație a tumorii cu împrăștierea celulelor tumorale
  • risc de incontinență (de a nu putea ține scaunul)
  • risc de impotență
  • risc de incapacitate de a urina fără ajutorul unei sonde urinare

taTME este o tehnică dificilă, care este permisă în Europa doar în centre cu rutină în chirurgia rectului – domeniu rezervat chirurgilor superspecializați în chirurgia colorectală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân