Infertilitatea secundară – 10 boli care te împiedică să rămâi gravidă a doua oară

Dacă încerci să îi aduci un frățior sau o surioară copilului tău, dar nu reușești să rămâi însărcinată, e posibil să te confrunți cu infertilitatea secundară. Statisticile arată că unul din cinci cupluri care își dorește al doilea copil se confruntă cu infertilitate secundară.

„Aceasta constă în incapacitatea unui cuplu care are deja un copil de a mai concepe un altul după ce, timp de un an, a avut relații sexuale neprotejate. Infertilitatea secundară poate fi cauzată de diverse probleme de sănătate, atât la femei, cât și la bărbați”, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

În cazul femeilor, infertilitatea secundară ar putea fi cauzată de: endometrioză, sindromul ovarelor polichistice, trompe înfundate, fibrom uterin, boli de tiroidă, diabet, hipertensiune, boli cu transmitere sexuală (chlamydia, gonoree, boală inflamatorie pelvină), obezitate. La bărbați, infertilitatea poate fi cauzată de azoospermie, dar și de alte boli cronice (diabet, hipertensiune etc.).

În cazul ambelor sexe, există factori care pot crește riscul de infertilitate secundară, cum ar fi vârsta peste 40 de ani, stresul, fumatul, consumul excesiv de alcool.

Așadar, dacă încercați deja de un an să faceți al doilea copil și nu reușiți pe cale naturală, adresați-vă unui medic specializat în infertilitate pentru a descoperi și trata cauza. Acesta poate recomanda diverse analize, cum ar fi determinarea nivelul hormonilor implicați în ovulație, ecografia, histerosalpingografia, laparoscopia, determinarea nivelului de testosteron sau spermograma.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult