Recuperarea după operația de colecist: 30 de alimente interzise

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, ne spune cât durează recuperarea după operația de colecist și oferă câteva sfaturi pentru pacienți.

Recuperarea după operația de colecist este de obicei rapidă, deoarece intervenția este realizată laparoscopic, adică minim invaziv. Când vorbim despre recuperarea după operația de litiază biliară ne referim la două aspecte: recuperarea din punct de vedere alimentar și recuperarea din punct de vedere fizic.

„În mod normal, colecistul în timp ce mâncăm este plin cu bilă. Când mâncarea trece prin tubul digestiv și ajunge la nivelul duodenului, colecistul se contractă și elimină o cantitate mare de bilă pentru a ajuta digestia, mai ales dacă am consumat mâncare foarte grasă. Dacă se îndepărtează colecistul care conține calculi, această funcție dispare și bila se elimină din ficat direct în intestin, puțin câte puțin”, explică Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, oncologică, minim invazivă și proctologie în cadrul Institutului We Care Surgery.

După operație se recomandă un regim alimentar mai sărac în grăsimi pentru o anumită perioadă, astfel încât să fie evitate simptome precum greața, vărsăturile, gustul amar în gură, durerile sub coaste, arsurile sau tulburările de tranzit intestinal.

Dintre alimentele și băuturile contraindicate în recuperarea după operația de colecist se numără: carnea grasă de porc, oaie, mezelurile, smântâna grasă, brânză topită, ouăle prăjite, cârnații, baconul, maioneza, untul, produsele de patiserie, pizza, chipsurile, prăjiturile cu multă cremă, înghețata, ciorbele drese cu gălbenuș, piperul, boiaua iute, muștarul, ardeiul iute, sucurile acidulate (inclusiv apa acidulată), alcoolul.

De asemenea, sunt contraindicate alimentele care balonează, cum ar fi fasolea, lintea, năutul, mazărea, varza, broccoli, porumbul, fructele crude.

Recuperarea fizică după operația de colecist poate dura între 1 și 3 săptămâni. Este recomandat orice fel de activitate fizică, dar cu condiția să nu producă durere. Trebuie evitate exercițiile fizice intense cum ar fi ridicarea de greutăți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult