Când e indicată operația pentru pietre la fiere

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, explică în video când se recomandă operația pentru înlăturarea pietrelor la fiere.

Operația pentru pietre la fiere nu este necesară dacă pacientul nu prezintă niciun fel de simptom. Peste 80% dintre pacienții diagnosticați cu litiază biliară care nu prezintă simptome nu vor avea nici pe viitor probleme.

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, oncologică, minim invazivă și proctologie în cadrul Institutului We Care Surgery, a vorbit pe larg în video despre necesitatea operației de colecist.

Dacă există simptome, respectiv colici biliare (crize de fiere), adică dureri puternice în partea dreaptă superioară a abdomenului, atunci este luată în calcul operația pentru pietre la fiere. Deși simptomele pot dispărea pentru o scurtă vreme, există riscul foarte mare ca ele să reapară și să fie mai violente, cu complicații (colecistită acută, migrarea pietrelor în canalul biliar principal sau pancreatită).

Pentru a evita aceste complicații, este indicată operația pentru pietre la fiere.

De asemenea, se recomandă intervenția de înlăturare a pietrelor la colecist când acestea au o dimensiune de peste 3 centimetri, când la ecografie se observă un polip de peste 1 centimetru sau când peretele colecistului este complet calcificat (vezica biliară de porțelan). Toate acestea pot crește riscul de cancer la nivelul vezicii biliare.

Nu amânați operația, deoarece aceasta se face minim invaziv și recuperarea este foarte rapidă.

Mai multe informații puteți afla din intervenția video a medicului Octavian Popescu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult