Ce este rezerva ovariană și cum se măsoară?

Rezerva ovariană este „depozitul” de material genetic feminin care ne ajută să obținem o sarcină. Odată cu trecerea timpului, rezerva ovariană scade cu fiecare menstruație. Când acest depozit este epuizat, femeia intră la menopauză.

Pentru a ști cum stăm cu rezerva ovariană și dacă mai putem face copii se recomandă testul de sânge AMH, care măsoară nivelul hormonului anti-mullerian.

Cu cât așteptăm mai mult timp să avem copii, cu atât scad șansele de a obține o sarcină, pentru că nivelul acestui hormon scade. Și odată cu scăderea cantității este afectată și calitatea ovulelor, complicând situația, spune  dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Femeile care doresc să devină mame ar trebui să înceapă „munca” din tinerețe pentru a avea mai multe șanse să procreeze. Vârsta la care femeile ating pragul maxim de fertilitate este între 18 și 31 de ani.

Rezerva ovariană este puternic influențată și de factorul ereditar. Cu alte cuvinte, femeile ale căror mame au intrat devreme la menopauză au și ele, la rândul lor, un număr mai mic de ovule stocate, astfel că vor intra și ele mai repede la menopauză, iar perioada fertilă a vieții lor nu va fi foarte lungă.

Specialiștii susțin că sunt aproape 20 de ani între momentul în care fertilitatea începe să intre în declin și instalarea menopauzei. Practic, o femeie care va intra la menopauză la 45 de ani va începe să aibă probleme de fertilitate în jurul vârstei de 25 de ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult