Hormonii în sarcină: ce rol au și cum îți afectează starea

Descoperă cum hormonii sarcinii – progesteron, estrogen și alți hormoni –, îți afectează emoțiile și starea de spirit. Pentru ce schimbări în organism trebuie să fii pregătită.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hormonii în sarcină: ce rol au și cum îți afectează starea
Hormonii în sarcină: ce rol au și cum îți afectează starea

Dacă ești însărcinată și treci prin perioade în care ai senzația că nu îți mai poți controla mintea și emoțiile, trebuie să știi că principalii vinovați sunt hormonii.

Izbucnești în hohote de plâns doar pentru că ai vărsat câteva picături de cafea pe canapea sau te apucă furia doar pentru că ai auzit un cuvânt anume? Sunt zile în care te îngrozește ideea de a fac sex cu partenerul tău sau uneori chiar îți displace tot ceea ce face acesta?

Nu, nu ești un om rău, pur și simplu hormonii din organism „își fac de cap”.

Ce trebuie să știi încă de la început este că schimbările pe care hormonii sarcinii îi aduce în viața ta pot afecta nu numai starea de spirit, ci și alte aspecte ale sănătății tale, asta și pentru că au o putere inimaginabilă.

Acești hormoni ai sarcinii pot afecta:

  • creșterea si dezvoltarea copilului;
  • metabolismul în general;
  • funcția sexuală;
  • funcția de reproducere.

Dar tot ei sunt responsabili pentru strălucirea de care zice toată lumea că o ai de când ai rămas însărcinată, de sclipirea din ochi, de faptul că unghiile tale sunt mai sănătoase ca oricând și părul tău mai rezistent decât a fost vreodată în ultimii ani.

Activitatea și nivelurile hormonilor în timpul sarcinii contribuie la dezvoltarea copilului și, mai târziu, la relaxarea ligamentelor pentru a te pregăti de travaliu.

Progesteron, estrogen și alți hormoni în sarcină

Să îi luăm pe rând ca să le înțelegem impactul și să îți poți spune că tot ce trăiești este perfect normal și într-un fel benefic pentru această perioadă minunată din viața ta.

Cei mai importanți hormoni din timpul sarcinii sunt următorii:

Estrogen

Estrogenul este produs la începutul sarcinii pentru a susține copilul până când placenta preia controlul.

Astfel, estrogenul contribuie la dezvoltarea organelor bebelușului și la funcționarea corectă a placentei. Cu toate acestea, el vine la pachet și cu câteva efecte mai neplăcute cum ar fi:

  • stările de greață;
  • presiune pe spate și pelvis

Mai târziu, în timpul sarcinii, estrogenul îți va pregăti corpul pentru perioada de alăptare (dacă alegi să alăptezi). De asemenea, acest hormon permite uterului să răspundă la ocitocină în timpul travaliului.

În timpul sarcinii corpul tău va produce mai mult estrogen decât în întreaga ta viață, atingând punctul culminant în trimestrul 3 de sarcină. Acesta este doar începutul miracolului.

Progesteron

Progesteronul este produs tot încă de la începutul sarcinii pentru a susține copilul, la fel ca în cazul estrogenului, până când placenta preia controlul. El determină sistemul imunitar să accepte un ADN străin.

Hormonul progesteron determină o creștere a fluxului sangvin către uter și contribuie la scăderea tensiunii în sarcină ceea ce duce la stări de amețeală.

Ar putea fi, însă, responsabil pentru:

  • arsuri la nivelul stomacului;
  • vărsături;
  • reflux gastrointestinal;
  • gaze și constipație;
  • pilozitate în exces.

Mai târziu în timpul sarcinii, contribuie și el la dezvoltarea bebelușului tău.

Te va împiedica să produci lapte până la nașterea bebelușului și îți va întări mușchii pelviene, în pregătirea naturală a organismului pentru travaliu.

Citește și: Estrogenul și progesteronul: rolul lor în viața unei femei

Ocitocina

Ocitocina ameliorează durerea în timpul travaliului și stimulează deschiderea colului uterin, precum și procesul de sângerarea după naștere.

Hormonul ocitocină joacă, de asemenea, un rol major în ejecția laptelui din sâni și este principalul responsabil pentru crearea unei legături speciale între mamă și nou-născut.

Prolactina

Similar cu ocitocina, prolactina este responsabilă de procesul de alăptare. Nivelul de prolactină crește în timpul sarcinii cu până la 20 de ori.

Acesta este hormonul care face ligamentele mai moi, de aceea trebuie să fii ceva mai precaută decât de obicei cu tipurile de exerciții pe care le faci ca să nu te rănești.

Gonadotropina corionică umană (HCG)

HCG este eliberat în sânge atunci când rămâi însărcinată pentru a-ți oferi sprijinul de care ai nevoie atât pentru organismul tău, cât și pentru cel al copilului tău.

Adesea un indicator al sarcinii în testele fără prescripție medicală, atinge nivelul său cel mai înalt la aproximativ 70 de zile de la concepție.

HCG provoacă creșterea nivelului de estrogen și progesteron, susținând sarcina până la formarea definitivă a placentei. De asemenea, diminuează activitatea sistemului tău imunitar pentru a-i permite corpului tău să susțină un organism „străin”.

Poate să includă simptome precum:

  • senzație de greață;
  • vărsături;
  • stare de oboseală.

Lactogen placentar (HPL)

Hormonul HPL ajută copilul să obțină nutrienții de care are nevoie în timp ce se dezvoltă în placentă. Responsabil pentru sinteza acizilor grași, lactogenul placentar induce o rezistență moderată la insulină pentru a crește disponibilitatea glucozei din sângele matern în beneficiul fătului.

HPL poate fi un factor de risc în ceea ce privește apariția diabetului gestațional.

Hormonul de stimulare foliculară (FSH)

Hormonul FSH este inactiv în timpul sarcinii, dar el este responsabil pentru instalarea sarcinii în sine – altfel spus, el te ajută să rămâi însărcinată.

Alături de hormonul luteinizant (LH), FSH stimulează creșterea și maturarea foliculilor și contribuie la biosinteza estrogenului la nivel folicular.

Ce se întâmplă cu hormonii după ce naști?

La fel de important pentru corpul și mintea ta este să știi dinainte ce se întâmplă cu toți acești hormoni imediat după ce naști, ceea ce duce la un alt dezechilibru care te sensibilizează.

Nivelurile progesteronului și estrogenului scad, prolactina este în plin proces activ, iar ocitocina îți inundă corpul. De aceea, în primele săptămâni după naștere, te vei simți iarăși într-un carusel de emoții.

Un alt motiv pentru care te poți simți copleșită constă în scăderea nivelului de melatonină și serotonină.

Hormoni și emoțiile în timpul sarcinii

Deși din multe puncte de vedere sarcina este o perioadă fericită, trebuie să fii pregătită pentru a te simți vulnerabilă emoțional și deseori dezamăgită pe parcursul evoluției sarcinii. Ceea ce nu anulează entuziasmul pe care îl simți pentru că ai un copil.

Dacă nu poți gestiona stările de tristețe și dezamăgire, dacă te simți anxios, discută cu medicul de familie, cu moașa sau cu cineva apropiat.

Astfel de sentimente se pot accentua crescând șansele apariției depresiei postnatală ceva mai târziu, de aceea este bine să ceri ajutorul ori de câte ori simți că pierzi controlul.

Mai mult, dă-ți voie să te odihnești ori de câte ori ai posibilitatea și acceptă ajutorul celor din jur.

Citește și: Cum să scapi de greață și de arsuri stomacale în sarcină

Citește și: Simptomul neobișnuit din sarcină. Multe gravide sunt șocate de felul în care li se schimbă fața

Citește și: Sarcina – de ce buna funcționare a glandei tiroide este atât de importantă și în timpul gravidității

Sursă: nct.org.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân