Efectele adverse ale celor mai cumpărate suplimente și medicamente din România. Afectează stomacul şi colonul dacă sunt luate pe termen lung

06.08.2022
Efectele adverse ale celor mai cumpărate suplimente și medicamente din România. Afectează stomacul şi colonul dacă sunt luate pe termen lung
Sursa foto: Shutterstock

Constipația apare de obicei atunci când materiile fecale rămân blocate pentru mult timp în intestinul gros iar umiditatea din acestea este absorbită, rezultând un scaun tare, uscat şi dificil de eliminat. Majoritatea cazurilor de constipaţie nu au însă cauze bine definite şi este destul de greu de identificat care este originea problemei.

Există însă o serie de factori de risc care pot favoriza instalarea constipaţieilipsa fibrelor din alimentaţie (fructe, legume, cereale), o schimbare în stilul de viaţă (servirea cinei la ore târzii), lipsa intimităţii la toaletă, ignorarea necesităţii de a defeca, sedentarismul şi lipsa exerciţiilor fizice, lichide insuficiente, febra, supraponderalitatea sau, din contră, subponderalitatea, anxietatea, depresia sau problemele de natură psihiatrică (cauzate de evenimente traumatizante precum abuzul sexual sau violenţa fizică).

De asemenea, constipația poate surveni şi ca reacţie adversă în urma administrării anumitor medicamente sau suplimente, care afectează stomacul şi colonul dacă sunt luate pe termen lung sau nu se respectă dozajul indicat pe ambalaj.

Top 9 suplimente și medicamente care pot duce la constipație

Iată lista suplimentelor și medicamentelor care pot creşte riscul de constipaţie:

Cunoşti efectele adverse şi contraindicaţiile medicamentelor pe care obişnuieşti să le iei frecvent? Consultă dicţionarul nostru de medicamente pentru a verifica prospectele!

Dacă iei astfel de medicamente şi te confrunţi frecvent cu episoade de constipaţie, ia legătura cu medicul care ți le-a prescris și explică-i ce se întâmplă. Împreună puteți găsi o alternativă care să nu-ți provoace acest disconfort.

Suplimente și medicamente care combat constipația

Pentru cazurile uşoare de constipaţie, nu este necesară administrarea de tratament medicamentos, fiind suficiente schimbările în dietă şi în stilul de viaţă.

Însă, în cazul în care aceste schimbări nu au niciun efect, medicul poate recomanda administrarea de laxative sau clisma, atenţie, pe o perioadă limitată de timp, deoarece acestea pot transforma constipaţia într-o altă problemă, şi anume diareea. Astfel de tratamente au scopul de a ajuta intestinele „leneşe”, de a restabili flora şi a creşte motilitatea intestinală.

Astfel de laxative pot fi pe bază de senna, uleiuri minerale, magneziu, fosfat, zaharuri non-absorbabile (lactuloză, sorbitol, glicerină) sau polietilenglicol pudră.

Mare grijă însă la abuzul de laxative! Folosite pe termen lung, laxativele pot da dependenţă şi duc la perturbarea funcţiei intestinului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Dr. Mihaela Posea: alimente permise în diabet