Cand vitaminele ne fac mai mult rau decat bine – cine si ce nu ar trebui sa ia!

Administrate in anumite doze si anumitor categorii de persoane, aceste suplimente mai mult pun sanatatea in pericol decat sa o intareasca.
Cand vitaminele ne fac mai mult rau decat bine – cine si ce nu ar trebui sa ia!
Cand vitaminele ne fac mai mult rau decat bine – cine si ce nu ar trebui sa-si administreze!

Se presupune ca suplimentele alimentare ar trebui sa ne intareasca sanatatea si rezistenta la diferite afectiuni, sa ne energizeze, pe scurt, sa ne adua numai avantaje. Din pacate, dupa cum sugereaza ultimele cercetari in domeniu, acesti asa-zisi aliati ai sanatatii nu au intotdeauna efectele scontate, existand riscul de a ne face uneori mai mult rau decat bine.

Uleiul de peste, vitamina E, calciul, fierul, cuprul, acidul folic, multivitaminele – sunt doar cativa dintre vinovatii pusi la perete in urma celor mai recente studii de specialitate. Administrate in anumite doze si anumitor categorii de persoane, aceste suplimente mai mult pun sanatatea in pericol decat sa o intareasca. Iata ince situatii se recomanda maxima prudenta:

1. Femeile la menopauza sa ocoleasca multivitaminele, la fel si suplimentele pe baza de acid folic, fier si cupru. Potrivit unui raport citat in numarul de octombrie al revistei Archives of Internal Medicine, suplimentele alimentare enumerate mai sus nu sunt indicate femeilor aflate in jurul varstei de 60 de ani. Singura exceptie o face calciul, care, din cate se pare, este chiar binevenit.

Datele a 38.772 de femei din Statele Unite, cu varsta medie de 60 de ani, au fost procesate de catre cercetatorii de la Universitatea Minnesota, iar rezultatele au indicat o legatura clara intre administrarea suplimentelor alimentare si riscul de deces timpuriu.

Cel mai periculos pentru aceste femei s-a dovedit a fi fierul. „Persoanele in varsta pot avea beneficii doar in urma administrarii vitaminei D3”, a explicat Jaakko Mursu, membru al echipei de cercetatori, autori ai studiului amintit.

2. Femeile insarcinate nu au nici un beneficiu in urma administrarii tabletelor de calciu. Cu toate ca acest mineral este indicat de cei mai multi obstetriceni viitoarelor mamici, se pare ca beneficiile lui sunt aproape nule.

Expertii de la Khon Kaen University, din Tailanda, sunt de parere ca cel mult hipertensiunea ar putea fi prevenita cu ajutorul lui, insa nici vorba de eliminarea totala a riscului de malformatii genetice sau alte mituri pro-calciu care circula printre femeile insarcinate.

In plus, potrivit medicului John McDougall, internist si nutritionist in cadrul unui spital din California, supradozele de calciu pot creste ricul de infarct si atac cerebral! De cele mai multe ori, apreciaza acesta, doza zilnica necesara est depasita din prea mult exces de zel, ajungandu-se la compromiterea sanatatii.

Pagina 1 din 2
Diana Suciu

Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Tratamente cosmetice pentru piele după sezonul de vară- Dr. Victor Clătici