Cele mai frecvente 5 întrebări adresate medicului ginecolog specializat în infertilitate

Cele mai frecvente 5 întrebări adresate medicului ginecolog specializat în infertilitate
Sursa foto: Shutterstock

Odată intrați în cabinetul specialistului în infertilitate, cu siguranță aveți o mulțime de întrebări. La unele veți primi răspuns pe loc, la altele, cu timpul, în urma investigațiilor. Printre aceste întrebări se regăsește și „Poate stresul să provoace infertilitate?”.

Iată care sunt cele 5 întrebări adresate cel mai frecvent, dar și răspunsurile oferite de dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Dacă am deja un copil, automat pot să îl am și pe al doilea?

Un cuplu care are deja un copil se poate confrunta ulterior cu infertilitatea și poate avea dificultăți în a obține o nouă sarcină. Se numește infertilitate secundară și este chiar mai frecventă decât infertilitatea în cazul cuplurilor care nu au obținut niciodată o sarcină.

Cauzele pot fi multiple și în general aceleași ca ale infertilității primare. Infertilitatea secundară ar putea fi cauzată de:

  • Probleme cu spermatozoizii, cum ar fi numărul redus al acestora sau motilitatea scăzută;
  • Leziuni ale trompelor, care împiedică un ovul să călătorească spre uter sau sperma să întâlnească un ovul;
  • Probleme în eliberarea unui ovul din ovar (ovulație);
  • Cicatrizarea din cauza endometriozei;
  • Afecțiuni ale uterului, cum ar fi fibroamele uterine sau adenomioza;
  • Complicații legate de o sarcină sau o intervenție chirurgicală anterioară;

De asemenea, infertilitatea secundară mai poate fi cauzată de înaintarea în vârstă, de creșterea exagerată a greutății corporale sau de utilizarea unor medicamente.

Dacă eu fac toate analizele de infertilitate, trebuie să le facă și soțul?

Este „lege” faptul că, odată ce vă adresați unui specialist în infertilitate pentru a determina cauza acesteia, ambii parteneri vă veți supune investigațiilor. Motivul este acela că nici voi și nici medicul nu știți cine are probleme care nu fac posibilă concepția.

Potrivit statisticilor, în 40% dintre cazurile de infertilitate femeia este „subiectul” sensibil, iar bărbatul în alte 40% dintre cazuri.

Diferența de 20% se poate atribui problemelor de sănătate ale ambilor parteneri sau unor cauze care nu pot fi stabilite (infertilitate idiopatică).

Stresul provoacă infertilitate?

Oricât de bine intenționată ar fi, afirmația „Relaxează-te și vei rămâne însărcinată” este foarte dureroasă pentru cuplurile cu infertilitate.

În urmă cu două decenii, cercetătorii credeau că aproape jumătate din infertilitatea la femei putea fi atribuită stresului și factorilor psihologici. În zilele noastre, infertilitatea este mai bine înțeleasă, iar stresul este recunoscut în primul rând ca fiind un rezultat, mai degrabă decât o cauză, a problemelor de fertilitate.

Cu toate acestea, există dovezi că stresul poate avea un impact negativ asupra producției de spermatozoizi și ovule.

Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a ajuta la înțelegerea modului în care stresul poate influența fertilitatea și succesul tratamentului.

Vârsta influențează fertilitatea?

Cu siguranță! În general, fertilitatea femeilor începe să scadă treptat după vârsta de 30 de ani, cu o scădere abruptă între 35 și 45 de ani. Acest lucru înseamnă că, în medie, este nevoie de mai mult timp pentru ca o femeie mai în vârstă să conceapă, iar femeile mai în vârstă sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu infertilitate. Sarcinile la femeile mai în vârstă sunt, de asemenea, mai predispuse la avort spontan.

Cea mai previzibilă schimbare legată de vârstă este o reducere treptată a numărului și calității ovulelor produse pe măsură ce o femeie înaintează spre vârsta de 40 de ani. De asemenea, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, este mai probabil ca acestea să fi avut boli sau tratamente medicale care pot compromite fertilitatea.

Unele dintre acestea afectează în mod direct sistemul reproducător, cum ar fi endometrioza, bolile cu transmitere sexuală, intervențiile chirurgicale asupra organelor de reproducere sau sarcinile ectopice.

Altele sunt probleme medicale generale care pot afecta fertilitatea, cum ar fi hipotiroidismul, hipertensiunea arterială, diabetul și lupusul.

Pe măsură ce îmbătrânesc, bărbații pot fi, de asemenea, expuși la infecții, medicamente sau substanțe chimice profesionale sau de mediu care pot afecta fertilitatea. Cu toate acestea, ei nu se confruntă cu același declin dramatic și previzibil legat de vârstă ca și femeile.

Dacă am trompele legate, mai pot să am copii pe cale naturală?

Da, poți rămâne însărcinată cu trompele legate, deși se întâmplă rar. Șansele sunt între 1 și 3,7%, în funcție de factori care includ vârsta și tipul de operație.

Trebuie însă reținut un aspect: o sarcină obținută după ligaturarea trompelor are un risc crescut să fie o sarcină ectopică și care netratată poate fi fatală.

Există mai multe tipuri diferite de ligatură tubară (tăiate și legate cu un fir special, închise cu benzi sau agrafe, cauterizate), ceea ce poate afecta, de asemenea, cât de bine previne sarcina o astfel de procedură. Cu toate acestea, nu există date care să sugereze ce tip de procedură este mai eficient.

4 lucruri de știut când mergi la specialistul în infertilitate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân