Simptome care îți arată că stresul îți distruge corpul, pas cu pas. Țiuitul urechilor este un semn clar

Află ce efecte nocive are stresul asupra corpului tău!
  • Publicat:
Simptome care îți arată că stresul îți distruge corpul, pas cu pas. Țiuitul urechilor este un semn clar
Află ce efecte nocive are stresul asupra corpului tău!

Stresul este omniprezent în viețile noastre. Pandemia nu s-a încheiat, iar în această perioadă, majoritatea oamenilor resimt acut efectul scumpirilor, al războiului și secetei. Curând, va începe școala, un stres suplimentar pentru părinți și copii. Dacă la toate acestea adăugăm traficul aglomerat și joburile solicitante, atunci, nu trebuie să ne mire faptul că ne îmbolnăvim la grav și mai des.

Modul cum reacționăm la situații stresante este condiționat genetic, dar poate fi modelat astfel încât stresul să nu devină cronic și să ne crească riscul de cancer, diabet, boli cardiovasculare, în contextul în care și imunitatea are de suferit.

Stresul este resimțit de fiecare dintre noi ca o stare de tensiune fizică sau emoțională și reprezintă răspunsul corpului la o provocare, la un pericol, la o situație nouă.

Organismul poate fi dat peste cap

Se presupune că aceste mecanisme biologice s-au dezvoltat pentru ca primii oameni să poată face față pericolelor din natură și să le supraviețuiască. Mecanismele s-au păstrat, dar astăzi se activează mult mai des, cele mai multe situații nepunându-ne viețile în pericol. Un gând, un job nou, o solicitare din parte partenerului, un tantrum al copilului, toate pot fi situații care activează mecanismele stresului. În doze mici, stresul poate fi benefic și ne stimulează.

Dacă însă mecanismele stresului sunt în permanent turate la maximum și nu luăm pauze, organismul poate fi dat serios peste cap. Astfel, apar condițiile ideale ca să ne îmbolnăvim. Și aici putem intra într-un cerc vicios, boala fiind un motiv suplimentar de stres.

Semne de stres prelungit

Stresul prelungit afectează tot organismul, iar simptomele sale pot apărea acolo unde nu ne așteptăm. Iată câteva semnele care ne arată impactul stresului asupra corpului, evidențiate de medicul Sara Gottfried, în cartea “Younger. The Breakthrough Programme to Reset our Genes and Reverse Ageing”!

1.Stresul afectează ritmul circadian, nu mai dormim bine, crescându-ne riscul de depresie și demență.

2.Stresul dă țiuit în urechi și scăderea auzului.

3. Stresul stimulează acumularea de grăsime abdominală și poate duce la reflux gastric, tranzit intestinal cu probleme și sindrom de colon iritabil.

4. Stresul afectează hormonii și poate duce la scăderea libidoului.

5. Stresul reduce densitate osoasă, crește riscul de fractură, dă dureri și spasme musculare.

6. Stresul duce la acnee, eczeme, psoriazis și riduri.

7.Stresul poate încețoșa vederea și poate da oboseală și durere oculară.

8.Stresul scade producția de hormoni tiroidieni și crește producția de cortizol și adrenalină.

9.Stresul afectează inima, crescând pulsul, tensiunea arterială, dar și riscul de infarct și AVC.

10.Stresul afectează imunitatea, ducând la un risc crescut de infecții și boli autoimune.

11.Stresul scurtează telomerii, fenomen echivalent cu îmbătrânirea prematură și regenerare încetinită.

12. Stresul rigidizează arterele și crește riscul de diabet și sindrom metabolic, ca urmare a afectării ficatului.

Pentru a reduce impactul stresului asupra corpului, medicul Sara Gottfried propune o mulțime de strategii care includ alimentația echilibrată, sportul, meditația, respectarea pauzelor, week-endu-urilor de relaxare, masajul, dușurile reci, dansul, consumul de ficat de cod și de suplimente cu omega 3.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”