Tehnica lumânării în ureche pentru a curăța ceara – de ce nu este eficientă. Avertismentul medicilor

  • Publicat:
Tehnica lumânării în ureche pentru a curăța ceara - de ce nu este eficientă. Avertismentul medicilor
Foto; Shutterstock

Lumânarea în ureche este o tehnică care presupune plasarea unei lumânări aprinse, în formă de con, în canalul urechii. Experții Mayo Clinic avertizează că aceasta poate provoca vătămări grave.

În mod natural, pentru a împiedica pătrunderea agenţilor patogeni în urechea internă, este secretat cerumenul (o substanţă gălbuie, lipicioasă). Pe lângă protecţie, acesta are rol de autocurăţare. Uneori acesta poate forma însă un dop de ceară care să creeze simptome inconfortabile, precum scăderea auzului, senzația de ureche înfundată sau de zgomote în ureche.

Cercetările arată că lumânarea în ureche nu este eficientă pentru îndepărtarea de ceară  și nu ajută la tratarea niciunei afecțiuni. De fapt, tehnica poate împinge ceara mai adânc în canalul urechii. Lumânarea în ureche poate duce și la:

  • Depuneri de ceară de lumânare în canalul urechii
  • Arsuri la nivelul feței, părului, scalpului, canalului urechii, timpanului și urechii medii
  • Puncția timpanului

În cazul în care te confrunți cu dop de ceară , evită folosirea lumânării în ureche. E indicat să iei legătura cu medicul ORL pentru a îndepărta în siguranță și eficient ceara.

Cum se îngrijește corect urechea

Urechile sunt foarte sensibile şi trebuie să le îngrijeşti cu mare atenţie, aşa cum faci cu tenul şi cu restul corpului.

Când te gândeşti la curăţarea urechilor, primul lucru care îţi vine în minte sunt beţişoarele de urechi. Deşi nu sunt recomandate de medici, te poţi folosi de ele, o dată pe săptămână, pentru a curăţa partea externă a urechii (pavilionul şi intrarea în canalul auditiv). Nu abuza de beţişoare pentru că produc un efect invers, favorizând producerea de cerumen şi, în plus, îl pot împinge ducând la formarea dopurilor de ceară.

Dacă le foloseşti frecvent şi incorect te poţi trezi cu probleme serioase de sănătate. Cea mai întâlnită este micoza care, pe lângă disconfort datorită faptului că auzul este îngreunat, necesită şi un tratament îndelungat.

Este de preferat să-ţi cureţi urechile cu ajutorul unei batiste sau al unui prosop curat, înmuiat în apă caldă. În plus, există în comerţ sprayuri cu apă purificată şi clorură de sodiu, sau cu uleiuri speciale care înmoaie cerumenul şi ajută la eliminarea acestuia.

Nu uita! Dacă mergi la piscină, este de preferat să foloseşti dopurile de urechi pentru a le proteja.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân