Bananele: constipă sau ne ajută să ieșim la toaletă?

Află dacă bananele constipă sau te ajută să ieși la toaletă atunci când ai probleme gastrointestinale.
  • Publicat:
Bananele: constipă sau ne ajută să ieșim la toaletă?
Foto: shutterstock / Bananele: constipă sau ne ajută să ieșim la toaletă?

Când situația nu este tocmai plăcută în „departamentul gastrointestinal”, alimentația te poate salva. O cană de cafea te poate trimite instant la toaletă, la fel și consumul de kiwi. Dar ce știm despre consumul de banane? Ne constipă sau ne strică la stomac?

Ne ajută bananele să ieșim la toaletă?

În primul rând, să stabilim ce este constipația. Constipația este definită ca mai puțin de trei ieșiri la toaletă pe săptămână. Institutul Național de Sănătate spune că în această situație scaunul este uscat, tare și greu de eliminat. Mai mult, constipația poate fi tratată acasă, iar primul pas pe care-l poți face în acest sens este de a consuma mai multe alimente bogate în fibre.

Din fericire, bananele îndeplinesc aceste valori. O banană medie este considerată o sursă excelentă de fibre, oferind 3 grame de fibre, adică aproximativ 11% din necesarul zilnic recomandat, scrie USDA. Mai mult, bananele conțin atât fibre solubile, cât și insolubile. Fibrele solubile sunt un tip de fibre care se dizolvă în apă și formează o materie de tip gel, astfel încât scaunul să fie mai ușor de eliminat. Pe de altă parte, fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, dar ajută la mișcarea din tractul gastrointestinal, scrie Clinica Mayo.

Un alt aspect care trebuie precizat este faptul că bananele conțin sorbitol, un tip de zahăr natural care are efect laxativ.

Într-un studiu din 2014 realizat pe animale, șoarecii constipați cărora li s-au oferit banane au reușit să își facă nevoile mai rapid față de grupul de control. În plus, un alt studiu realizat în 2018 arată că dacă mănânci banane verzi, zilnic, timp de opt săptămâni, ajuți la reducerea defecării dureroase în rândul copiilor care se confruntă cu constipația.

Pot cauza constipația?

Nu există atât de multe investigații făcute cu privire la acest aspect, dar în urma unui sondaj din 2005 s-a descoperit că acest lucru ar putea fi posibil. La sondaj au luat parte 1000 de participani sănătoși, pacienți cu sindrom de colon iritabil, dar și care suferă de constipație cronică, iar cele mai comune alimente numite de respondenți drept cauză a constipației au fost bananele.

Este posibil ca bananele să contribuie la apariția constipației în momentul în care consumi prea multe fibre în general. Pacienții care consumă o dietă de 2000 de calorii ar trebui să consume cel puțin 28 de grame de fibre zilnic. Așadar, în cazul în care consumi mai mult de 70 de grame de fibre pe zi, cel mai probabil te vei confrunta cu balonare, constipație, crampe și, în rare cazuri, cu blocaj intestinal, se arată într-o informare publicată de Duke University.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân