Când nu poți avea copii și nici nu știi de ce, ai de-a face cu infertilitate inexplicabilă. Cum îți crești totuși șansele de a rămâne gravidă

Diagnostic: infertilitate inexplicabilă. Ce e de făcut?
Când nu poți avea copii și nici nu știi de ce, ai de-a face cu infertilitate inexplicabilă. Cum îți crești totuși șansele de a rămâne gravidă
Sursa foto: Shutterstock

Dacă ai încercat timp de un an – sau mai mult – să rămâi însărcinată și medicul nu a găsit nicio problemă medicala evidentă (ca de exemplu un blocaj al trompelor uterine), ți-a fost pus un diagnostic de infertilitate inexplicabilă (sau infertilitate idiopatică). Dar asta nu înseamnă că nu vei putea concepe.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune care sunt criteriile în urma cărora poate fi stabilit cu certitudine diagnosticul de infertilitate inexplicabilă și ce poți face pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată.

6 criterii pentru diagnosticul de infertilitate inexplicabilă 

Diagnosticul de infertilitatea inexplicabilă se stabilește cu adevărat numai după o evaluare completă a fertilității ambilor parteneri.

Un diagnostic de infertilitate inexplicabilă poate fi justificat dacă s-a demonstrat că:

  • nu există probleme grave de fertilitate care implică uterul (evaluat prin histeroscopie)
  • ovulezi regulat
  • trompele uterine sunt permeabile (evaluate prin histerosalpingografie)
  • există rezervă ovariană satisfăcătoare (evaluată prin analiză de sânge și/sau numărul de foliculi antrali)
  • nu există focare de endometrioză (se pot vizualiza, diagnostica și îndepărta chirurgical laparoscopic)
  • analiza materialului seminal al partenerului este normală

Dacă toate acestea nu au fost evaluate, un diagnostic de infertilitate inexplicabilă poate fi prematur.

Cum îți crești șansele să rămâi însărcinată dacă te confrunți cu infertilitate inexplicabilă

Ambii parteneri pot avea probleme de fertilitate inexplicabile. Infertilitatea inexplicabilă poate fi frustrantă, deoarece persoanele afectate știu că au o problemă, dar nu și ce o cauzează.

Ca și în cazul anumitor afecțiuni care determină infertilitate, infertilitatea inexplicabilă se poate corecta în timp. Cercetătorii care studiază mii de cupluri în această situație au descoperit că multe reușesc să aibă copii sănătoși în cele din urmă, în mod natural sau cu ajutorul tratamentului de fertilitate.

Sarcina este posibilă doar dacă faci sex în cele trei zile premergătoare ovulației sau în ziua ovulației (fereastra fertilă). Află care este cel mai bun moment să faci sex pentru a rămâne însărcinată.

Apoi, mai trebuie să știi că stilul de viață poate afecta șansa de a obține o sarcină și, ulterior, sănătatea bebelușului.

Când încearcă să conceapă, atât femeile cât si bărbații ar trebui să se străduiască să aibă o greutate sănătoasă, să nu fumeze și să nu consume alcool, să aibă o dietă corectă, să facă regulat exerciții fizice, să evite contactul cu substanțele toxice din mediu (indiferent că e vorba de locul de muncă sau de domiciliu) și să înceapă administrarea suplimentelor de folat și iod (valabil numai pentru femei).

La fel de important este, de asemenea, un control medical pentru verificarea stării de sănătate înainte de a încerca să concepeți. Va trebui investigată și tratată orice infecție și orice inflamație, fiind necesar de adus la cunoștința specialistului orice alt tratament pe care îl urmați, pentru afecțiuni acute sau cronice.

Tratament pentru infertilitatea inexplicabilă

În absența unei cauze clare și evidente, tratamentele recomandate adesea cuplurilor cu infertilitate inexplicabilă se concentrează în general pe cauzele cele mai probabile.

Infertilitatea inexplicabilă implică cel mai probabil probleme cu o calitate slabă a ovocitelor sau spermei sau probleme cu uterul ori trompele uterine, care nu sunt identificabile în timpul testelor normale de fertilitate.

Tratamentele pentru infertilitatea inexplicabilă care sunt adesea de succes includ medicamente pentru fertilitate cu inseminare intrauterină (IUI), fertilizare in vitro (FIV), stimulare ovariană, relații sexuale programate, schimbări ale stilului de viață.

Deși FIV ar putea să pară cea mai rapidă opțiune, poate fi costisitoare. Și ca orice procedură medicală, prezintă riscuri, în special pentru femei. Dacă aveți șanse de 30% sau mai mult de a obține spontan o sarcină, încercarea timp de încă șase luni vă poate ajuta să evitați costurile și riscurile tratamentului de fertilitate fără a reduce șansele de a avea un copil.

Așadar, discutați cu specialistul în infertilitate despre opțiunile pe care le aveți și luați în considerare amânarea tratamentului dacă exista șanse mari de a obține o sarcină fără el.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân