Travaliu fals sau real? Ce sunt contracțiile Braxton Hicks și cum le deosebești de contracțiile nașterii „pe bune”

Travaliu fals sau real? Ce sunt contracțiile Braxton Hicks și cum le deosebești de contracțiile nașterii „pe bune”
Sursa foto: Shutterstock

De la aproape fiecare viitoare mamă (în special de la cele aflate la prima naștere, dar nu numai), medicii sunt obișnuiți să primească aceeași întrebare: „Cum îmi voi da seama că am intrat în travaliu?”

Este un lucru deja știut că fiecare sarcină este diferită, chiar și a aceleiași mămici. Cât despre termenul de „travaliu normal”, acesta este unul relativ.

Contracțiile care sunt considerate normale se reduc la ceea ce este normal pentru respectiva persoană. Deoarece contracțiile sunt diferite de orice altceva, ele sunt dificil de descris cuiva care nu le-a mai experimentat niciodată. Dacă femeia este la prima sarcină, pentru ea va fi extrem de dificil să-și dea seama dacă ceea ce simte – referindu-ne la contracții – este ceva normal, explică Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

În cele ce urmează, specialistul ne spune ce sunt contracțiile de pregătire Braxton Hicks sau travaliul fals și cum le deosebim de contracțiile travaliului real.

Ce sunt și cum se manifestă contracțiile Braxton Hicks

Înainte de a experimenta contracțiile adevărate, premergătoare nașterii, multe femei se confruntă cu  ceea ce este cunoscut sub numele de contracții Braxton Hicks, denumite și contracții de pregătire sau travaliu fals.

Ele sunt descrise de specialiști ca fiind neregulate, fiindu-le specific faptul că apar și dispar înainte de travaliul efectiv. Prin urmare, cheia recunoașterii travaliului real este înțelegerea tiparului contracțiilor.

Aceste contracții false ale travaliului pot începe în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, ca un exercițiu pentru uterul care se tonifică în vederea adevăratului travaliu, dar și cu scopul de a îmbunătăți circulația sanguină.

Din punctul de vedere al intensității, contracțiile Braxton-Hicks pot varia de la o strângere complet nedureroasă a mușchilor abdomenului (se resimte doar un ușor disconfort) până la o contracție care ai senzația că îți taie respirația. În privința duratei, la acest tip de contracții ea variază între 30 și 60 de secunde. Pe măsură ce ziua nașterii se apropie, ele pot crește ca frecvență, detaliază dr. Vythoulkas.

Cum faci diferența între un travaliu fals și unul real

Travaliul real este aproape atunci când contracțiile Braxton Hicks devin ritmice, adică la 10 sau 20 de minute (dacă te apropii de finalul celor 40 de săptămâni de sarcină).

Pre-travaliul nu apare de unul singur, ci doar însoţit de contracţii puternice, aşa că vei şti cu siguranţă că se apropie momentul nașterii. Cervixul deja începe să se deschidă şi acest aspect îţi va fi confirmat la ultimul control ginecologic.

De multe ori viitoarele mămici se tem că nu vor face diferenţa între cele două. Dar sunt anumite aspecte care le diferenţiază. Iată care sunt acestea, potrivit specialistului în infertilitate:

Contracţiile Braxton Hicks

 • Sunt rare şi, de obicei, apar doar o dată sau de două ori pe zi;
 • Apariţia lor poate fi legată de schimbarea de activitate (de exemplu, după ce ai mers mult pe jos şi te aşezi);
 • Sunt de obicei neregulate. Pot fi şi regulate, dar intervalul în care le vei simţi este extrem de scurt.
 • De cele mai multe ori durează mai puţin de un minut o contracţie;
 • Continuă să fie imprevizibile şi non-ritmice;
 • Nu cresc în intensitate.

Contracţiile travaliului real:

 • Le simţi şi sunt destul de intense;
 • Sunt mult mai regulate comparativ cu Braxton Hicks. În prima parte a travaliului, contracțiile pot fi la interval de 30 de minute. În decurs de câteva ore, contracțiile vor apărea la intervale din ce în ce mai mici. Când apar la mai puțin de 5 minute, nașterea urmează să se producă. (Regula 5-1-1: apar la fiecare 5 minute, cu o durată de un minut fiecare, timp de cel puțin o oră);
 • Sunt mai frecvente şi mult mai dureroase;
 • Cresc în frecvenţă şi intensitate;
 • Este posibil sa constați scurgere de lichid amniotic („ruperea apei”). Acest lucru nu anunță întotdeauna că gravida este în travaliu, dar poate însemna că urmează să intre în curând;
 • Pierderea dopului gelatinos ca urmare a începerii procesului de dilatare a colului uterin. Această scurgere gelatinoasă poate fi chiar roșiatică, deoarece odată cu dilatarea colului se pot rupe și unele vase de sânge.

Adresează-te de urgență medicului dacă:

 • pierzi lichid amniotic;
 • observi o diminuare a mișcărilor fetale;
 • sângerezi;
 • ai șase sau mai multe contracții dureroase într-o oră înainte de 37 de săptămâni de sarcină.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan