Când prima vizită la medicul ginecolog se întâmplă prea târziu…

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, explică de ce prima vizită la ginecolog făcută prea târziu poate avea consecințe tragice.
Când prima vizită la medicul ginecolog se întâmplă prea târziu...
Sursa foto: Shutterstock

Prima vizită la medicul ginecolog trebuie să aibă loc cât mai devreme în viața unei femei. Controlul ginecologic este un aspect esențial în menținerea sănătății. Iar acest lucru ar trebui să primeze și să învingă orice sentiment de teamă, jenă sau rușine de a lăsa o persoană străină să „atenteze” la intimitatea ta.

Din păcate, acestea sunt adesea motivele pentru care multe femei nu se adresează ginecologului pentru controale de rutină. Apoi, tot în mod profund greșit, nu le consideră necesare atâta vreme cât nu se confruntă cu durerea, ignorând o realitate. Că multe afecțiuni grave sunt silențioase la debut, că nu au simptome. Și că atunci când apare durerea, cel mai probabil lucrurile au avansat periculos de mult. Situații în care un control preventiv putea face diferența. O mare diferență…

Mai există și situații în care motivul care stă la baza evitării întâlnirii cu medicul ginecolog este un sentiment de rușine al femeii față de propriul corp. În special atunci când este vorba despre o persoană supraponderală.

Nimic nu ar trebui să conteze mai mult decât propria sănătate și viață. Și nimic n-ar trebui să împiedice îngrijirea acesteia. Absolut nimic! În al doilea rând, pacientele ar trebui să știe că niciun medic nu se află în cabinet pentru a judeca aspectul fizic al unei persoane. Singurul său obiectiv este să trateze. Marea lui satisfacție este să prevină îmbolnăviri grave. Atât și nimic mai mult, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Prima vizită la medicul ginecolog – ce se întâmplă în cabinet?

Un prim control ginecologic – dacă nu a mai fost făcut niciunul până la acel moment – începe cu o discuție sinceră și prietenoasă. De ambele părți.

Întâlnirea poate dura circa 30 de minute. În acest timp se efectuează anamneza pacientei (discuția despre istoricul medical) și se realizează examenul ginecologic propriu-zis.

Medicul va pune o serie de întrebări despre menstruație, boli de care pacienta a suferit sau suferă, intervenții chirurgicale, sarcini, avorturi, nașteri și viață sexuală.

Este foarte important ca răspunsurile să fie sincere și cât mai exacte, chiar dacă întrebările pot părea incomode. Răspunsurile la aceste întrebări pot furniza informații prețioase care să conducă și să contribuie la stabilirea diagnosticului. Orice detaliu poate avea relevanță, spune dr. Vythoulkas.

Cea de-a doua parte a consultației o reprezintă examenul ginecologic. Mai trebuie specificat faptul că cel mai bun moment al consultației este la mijlocul ciclului menstrual.

Se recomandă abstinență sexuală cu 48 de ore înaintea consultației, precum și evitarea spălăturilor vaginale și introducerea în vagin de ovule sau tampoane interne. Ultimul duș va fi făcut cu câteva ore bune înainte de control (de exemplu seara, în situația în care controlul are loc a doua zi, dimineața) pentru a nu dezechilibra pH-ul vaginal. Acest lucru ar putea conduce la rezultate eronate ale testelor ce vor fi efectuate, recomandă medicul.

În ce constă examenul ginecologic

Examenul ginecologic începe cu inspectarea zonei vaginale pentru a se evalua aspectul tegumentului și al mucoasei, dar și a continenței perineului. Este apoi efectuat tușeul vaginal, medicul evaluând astfel colul uterin (în ceea ce privește volumul, consistența, sensibilitatea și mobilitatea lui), uterul și anexele.

Examinarea vaginului și a colului se face și cu ajutorul valvelor (specul), pentru obținerea de informații privind aspectul colului uterin, al secrețiilor vaginale și a eventualei prezențe a sângerărilor, explică medicul ginecolog.

Ultimul aspect îl reprezintă recoltarea de probe citologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau și pentru examenul bacteriologic al secreției vaginale.

În cazul în care cabinetul dispune de respectiva aparatură de investigație imagistică și medicul ginecolog consideră că se impune, poate fi efectuată și o ecografie transvaginală. Aceasta oferă o precizie ridicată în evaluarea uterului și ovarelor.

În cadrul unui examen ginecologic medicul poate depista o multitudine de afecțiuni, de la prezența polipilor cervicali la condiloame cervicale și vaginale, de la leziuni pe col la fibroame uterine, chisturi ovariene sau boală inflamatorie pelvină. Examenul bacteriologic al secreției vaginale va evidenția, dacă este cazul, prezența unei infecții sau a unei boli cu transmitere sexuală, detaliază dr. Vythoulkas.

Importanța efectuării testului Babeș-Papanicolau

Cât privește testul Babeș-Papanicolau, importanța efectuării acestuia este uriașă. Cu ajutorul lui pot fi detectate, pe de o parte, semnele prezenței unei infecții în zona colului uterin, iar pe de altă parte, celulele cervicale modificate sau atipice.

Modificările acestea pot să dispară de la sine, dar pot și evolua, determinând cancerul cervical. Iată, deci, de ce este atât de important un control ginecologic periodic.

În cancerul de col uterin, principala cauză de deces prin cancer la femei, diagnosticarea precoce și instituirea imediată a tratamentului înseamnă, fără exagerare, viață!

Un lucru este extrem de important de reținut: acela că medicul ginecolog este prietenul femeii. El este cel care cu înțelegere, cu blândețe și cu profesionalism are grijă de sănătatea ei. Și pentru asta femeia nu trebuie decât să pășească în cabinet cu încredere și cu o atitudine deschisă. De restul se va ocupa el, pentru că asta și-a ales să facă.

Când prima vizită la medicul ginecolog se întâmplă prea târziu...
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân