Sângerarea vaginală în sarcină poate ascunde probleme grave

Sângerarea vaginală în sarcină poate ascunde probleme grave
Sursa foto: Shutterstock

Sângerarea vaginală în sarcină nu este întotdeauna ceva normal. Dar cu toate acestea, din diferite motive, se poate întâmpla să se producă. De exemplu, la începutul sarcinii, sângerarea vaginală ușoară (ne referim la câteva picături, mici pete pe lenjeria intimă) este normală, marcând momentul implantării ovulului fertilizat în uter. Medical se numește semnul Hartman. Motive de sângerare la începutul sarcinii, fără ca aceasta să reprezinte ceva grav, mai pot fi sexul, o infecție sau un dezechilibru hormonal.

Sângerarea vaginală abundentă, în schimb, este diferită. Aceasta este foarte vizibilă, necesită protejare cu tampon și poate semnala probleme grave.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune care sunt aceste probleme, dar și alte posibile explicații ale sângerării vaginale în timpul sarcinii.

Sângerarea vaginală în timpul sarcinii: care sunt cauzele?

Dacă sângerarea vaginală are loc în prima parte a sarcinii, aceasta poate indica o sarcină ectopică (o sarcină extrauterină, care nu va supraviețui), un avort spontan (pierderea copilului la începutul unei sarcini) sau o sarcină molară (un ou fecundat care se implantează în uter dar care nu trăiește).

La începutul sarcinii, indiferent că este vorba despre sângerare ușoară (spotting) sau abundentă, cel mai bine este să îi aduci la cunoștință medicului acest lucru și chiar să mergi la cabinet pentru o consultație, mai ales dacă sângerarea este însoțită și de dureri abdominale. O ecografie va stabili dacă sarcina evoluează normal sau nu, dar vor fi recomandate și analize de sânge și urină, spune dr. Vythoulkas.

În cazul în care este vorba despre un avort spontan, acesta nu poate fi prevenit. De obicei cauza nu este cunoscută și rareori are loc pentru că gravida a făcut ceva greșit. Majoritatea femeilor care suferă un avort spontan pot avea în viitor o sarcină sănătoasă, dusă la termen.

În situația în care sunt pierdute trei sau mai multe sarcini, este nevoie de o discuție cu medicul, mai indicat cu specialistul în infertilitate.

Potrivit specialistului în infertilitate, din al doilea trimestru de sarcină sângerarea vaginală poate fi produsă de:

  • Desprinderea placentei de peretele uterului;
  • Placenta previa (placenta se află prea jos în uter și aproape acoperă colul uterin);
  • Placenta accreta (placenta invadează și nu se separă de peretele uterin);
  • Ruptură uterină;
  • Afecțiuni ale colului uterin;
  • Travaliu prematur (care începe înainte de încheierea săptămânii 37 de sarcină).

În travaliul prematur sângerarea este însoțită de scurgeri vaginale, presiune în pelvis sau abdomen, o durere surdă de spate, crampe, contracții și ruperea apei.

Pregătește răspunsuri la aceste întrebări 

În cazul apariției unei sângerări, indiferent de vârsta sarcinii, pentru liniștea și siguranța ta va trebui să te adresezi medicului. Dacă nu este medicul tău curant, ci unul dintr-o Unitate de Primiri Urgențe, acesta va avea nevoie de mai multe informații de la tine, așa că este bine să ai răspunsuri la unele întrebări precum:

  • Care este vârsta sarcinii?
  • Când a început sângerarea?
  • Este sub formă de pete sau este abundentă?
  • Ai crampe sau dureri?
  • Ce culoare are sângele, roșu aprins sau maro închis?
  • Sângele are miros?
  • Te simți slăbită, obosită, leșini sau amețești?
  • Ai avut vărsături, greață sau diaree?
  • Ai febră?
  • Ai suferit recent un accident, de exemplu ai căzut?
  • Ai făcut o activitate fizică solicitantă?
  • Ești supusă unui stres suplimentar?
  • Când ai făcut sex ultima dată? Ai sângerat după aceea?

Femeile care prezintă tulburări de sângerare sunt expuse riscului de a dezvolta complicații în sarcină și după naștere, incluzând anemia prin deficit de fier și hemoragie postpartum. Această predispoziție ar trebui discutată cu medicul înainte de a rămâne gravidă, pentru că în general aceste tulburări sunt genetice, atenționează dr. Andreas Vythoulkas.

În concluzie, în sarcină, indiferent de vârsta acesteia, sângerarea vaginală reprezintă o urgență medicală. Este de preferat să mergi la o consultație și să primești asigurări din partea medicului că sarcina evoluează normal sau să îi dai acestuia posibilitatea de a interveni – dacă acest lucru este posibil – în vederea rezolvării problemei medicale apărute.

sângerarea vaginală în sarcină
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân