Cum să lucrezi cu copii de acasă cu succes

Stabilirea unui program de lucru, a unui program de învățare, a unui program de joacă, a unui orar de masă, baie, somn este de folos în buna organizare a fiecărei zile. De altfel și delimitarea spațiului - muncă, joacă se recomandă.
  • Publicat:
Cum să lucrezi cu copii de acasă cu succes
foto: Shutterstock

Pandemia ne-a învață că orice este posibil. Ei bine, nu am spus ”ușor”, am spus ”posibil”. Să lucrezi de la distanță nu mai este doar pentru cei care îndrăznesc sau care călătoresc ci aproape pentru toți cei care efectuează o muncă de birou. Sau necesită un computer și internet. Și da, chiar și pentru mamele cu copii. De toate vârstele. Și da, chiar și în perioadele în care școlile și grădinițele sunt închise, chiar și când se fac lecții online. Chiar și în vacanțe.

 

Este o mare provocare să lucrezi de acasă cu copii. Și fără ajutoare. Asta ca să nu mai aducem în discuție familiile monoparentale… Mare mi-a fost mirarea însă să vorbesc cu managerul unei companii de succes din România la începutul pandemiei, când munca de acasă era unul dintre cele mai puternice șocuri. Aceasta mi-a spus că, deși nu mulți ar crede – angajații cu copii (și chiar mamele singure) aveau mai mult randament să lucreze de acasă în acea perioadă, decât angajații fără copii. Explicația – părinții sunt obligați să fie mai organizați cu timpul lor în general. Și mai eficienți. Și evident responsabilitatea unei familii te menține pe linia de plutire chiar și când apar situații de viață noi.

Angajatorul trebuie să știe în ce condiții lucrați de acasă

Cu toate acestea, muncă de birou de acasă nu face viața ușoară nici pentru părinți și nici pentru copii. Iată câteva sfaturi ale experților în HR.

Anunță-ți angajatorul despre situația de viață în care vă aflați (aveți sau nu ajutor pentru copii). Negociați programul de lucru și sarcinile cu șeful direct.

Safisfaceți nevoia de conectare a copiilor

Oricât de binevoitori ar fi copiii, nu vă vor lăsă să stați cu orele la computer fără să le dați atenție (dacă nu sunteți părinți de adolescenți).

Așadar, întâi satisfaceți nevoia de conectare a copilului (jucați-vă cu el) și apoi aveți mai multe șanse să stea liniștit să facă un puzzle de exemplu sau să construiască un castel.

O plimbare afară, la un loc de joacă este un prilej bun de a vă destresa. Puteți lua un laptop cu dvs sau rezolva câteva sarcini de pe telefon. Evident, copiii trebuie supravegheați.

Cel mai ușor de lucrat este atunci când copiii dorm sau sunt pe afară. Treziți-vă cu 3 ore înainte lor și puteți rezolva câteva sarcini de la job. Nu neglijați însă importanța odihnei.

Cereți ajutor!

Fie că este vorba de bunici, partenerul de viață, mătuși, verișori, o bonă, un baby sitter, nu trebuie să ajungeți la epuizare pentru a primi ajutor. O altă idee este să propuneți părinților prietenilor copiilor să invitați pe rând copiii acasă, să se joacă, să socializeze, să mănânce. Iar în cele câteva ore, să lucrați.

Aveți nevoie cu toții de un sistem nervos relaxat

Deveniți empatic și nu vă neglijați nevoiele de bază, oricât de solicitat ați fi. Fără un sistem nervos relaxat, pe termen lung vă veți împotmoli în a rezolva sarcinile zilnice ce țin de viața de familie dar și de job. Plimbări în aer liber (tot trebuie să plimbați copii), respirația conștientă (găsiți zeci de exerciții ușor de făcut oriunde v-ați afla), meditația ghidată (puneți căști și ascultați după ce au adormit copiii). Recompensați-vă măcar prin cuvinte de apreciere la adresa dumneavoastră și a celor dragi pentru fiecare zi pe care o trăiți!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”