Metode de calmare pentru părinți pentru a nu își bate copiii. Explică psihologul Camelia Anca Baciu

Cum să își descarce energia negativă părinții pentru a nu se mai înfuria și bate copiii?
Metode de calmare pentru părinți pentru a nu își bate copiii. Explică psihologul Camelia Anca Baciu
Camelia Anca Baciu, psiholog si psihoterapeut, foto arhivă personală

Da, în România pentru multe familii, corecțiile fizice precum bătaia încă sunt metodă de educație. Și nu în toate cazurile, copiii sunt vinovați sau au făcut ceva atât de grav, încât părinții să își piardă cumpătul. Există situații în care părinții își varsă efectiv nervii pe copii și devin violenți fizic. Și evident, părinții au nevoie de educație, informație, compasiune, ajutor în creșterea copiilor în anumite momente și metode prin care să își mențină starea de bunădispoziție și să-și descarce energia negativă. Despre toate acestea vorbește psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu.

 

CSÎD: Ce este parentingul?

Camelia Anca Baciu: Parentingul este despre cum să fii în prezența copilului, despre cum tu, părinte, te modelezi și te adaptezi în viața ta și a voastră. E nevoie deci de o autocunoaștere permanentă a ta, ca adult. Să știi cum reacționezi și de ce.

CSÎD: Cum calmăm furia ca părinți?

Camelia Anca Baciu: Furia și ceea ce numim „ energie” negativă le calmăm, în primul rând, prin respirația conștientă. Care trebuie să devină un obicei.

Metode de calmare pentru părinți

CSÎD: Ce alte metode mai sunt pentru a ne calma?

Camelia Anca Baciu: Sunt multe metode de „descărcare”: număra (cel puțin) până la 10!, fă pași în altă direcție, nu înspre locul unde se afla copilul… poți să ai o repriză de plimbare, de mers rapid, de alergat. Să te bagi sub duș și să lași să-ți curgă apa șuvoi din cap până-n picioare… Să bei 3 guri de apă, înainte să acționezi. (Poate așa înveți să te și hidratezi). Și după aia „să te lansezi” în a-ți beșteli copilul… Și nu uita de umor, nu totul e așa grav și serios cum pare…

Iertarea, scuzele, compasiunea, explicațiile – alte instrumente pentru o relație sănătoasă părinte-copil

CSÎD: Și totuși în realitate, viața pune la grea încercare nervii părinților…

Camelia Anca Baciu: Există situații, contexte, momente în care părinții, copleșiți de poveri, boli, stimuli exteriori etc cedează. Și țipa, amenința, își bat copiii. Scenariul acesta este autentic și face parte din viața…

Vestea bună ar fi ca „procedurile greșite” se pot remedia prin: iertare, scuze, părere de rău, explicații, argumente. Îmbrățișări, lacrimi, afecțiune… Contează mult recunoașterea greșelii și eliberarea într-un fel sau altul, părintele nu trebuie să trăiască cu sentimente de vinovăție în timp…Vă reamintesc că suntem ființe imperfecte într-o lume imperfectă!

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Alina Gheorghe: importanța consultului oftalmologic la copii